Magazin > Lepota & telo
15 ogledov

Posvojite eko kmeta!

zelenjava Shutterstock
Če ste med tistimi, ki jim je mar za naš planet in ki jim je mar, kaj dajo v usta, imamo za vas enostavno rešitev: Posvojite svojega eko kmeta!

Še vedno dvomite v pristnost in kakovost bio izdelkov? "Nikar," pravi predsednik Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije Boris Fras. Ekološki kmetje se morajo po njegovih besedah držati strogih pravil, kontrolne službe pa pregledujejo, če se na kmetiji izvajajo obvezni standardi. Pregledi se izvajajo najmanj enkrat letno, po njegovih izkušnjah vsakega goljufivega kmeta prej ali slej dobijo. Ker mora v primeru hudih kršitev ekološki kmet vračati subvencijo, se goljufij ne poslužujejo. Prav za promocijo eko kmetijstva bodo v kratkem začeli izvajati akcijo BIO užitek, v sklopu katere bodo informirali potrošnike tudi prek tržnic in zanimivih eko dogodkov.

Kako do eko hrane?

V Sloveniji je po uradnih podatkih Ministrstva za kmetijstvo in okolje RS v režim ekološke kontrole vključenih skoraj 2.400 kmetij in dobrih 32.000 hektarov površin. To znaša šest odstotkov vseh kmetijskih površin. V Sloveniji se po Frasovih besedah daleč največ ekoloških živil proda v trgovinah, za okoli 29 milijonov evrov, in sicer največ v konvencionalnih supermarketih. "Tudi v trgovinah lahko zahtevate certifikat, da je izedelek res eko," opozarja Fraz in dodaja, da so ga trgovci dolžni pokazati.

Za slovenske ekološke pridelovalce pa so daleč najbolj pomembne neposredne tržne poti, na ta način slovenski kmetje prodajo skoraj 90 odstotkov lastnih idelkov. Če ste med tistimi, ki jim je mar za naš planet in ki jim je mar, kaj dajo v usta, imamo za vas enostavno rešitev: Posvojite svojega eko kmeta! V zvezi to partnerstvo opisujejo: "Ponavadi gre za pol hektarja kmetijskega zemljišča, ki se razdeli na 20 do 30 odjemalcev. Kmet se pred setveno sezono pogovori s potrošniki o njihovih željah, se dogovorijo za jasna pravila, nato kmet zaseje površino, oskrbuje pridelke po tehnologiji in predpisih  ekološke pridelave. Pridelki, ki so zrasti na dogovorjeni površini se tedensko razdelijo med odjemalce in jim je tako ponujena možnost dostopa do  visoko kvalitetnih živil, kmetu pa je omogočeno dostojno življenje." Na takšen način se iz verige izključi posrednike, kmet dobi za prodano zelenjavo višje plačilo, kupec pa dobi hrano po nižji ceni. Poleg tega ve, od kje hrana prihaja, kako je bila pridobljena, praviloma mu je zagotovljena  tudi tedenska dobava sveže hrane.

Več informacij o parterstvu z ekološkim kemtom najdete tukaj.

Komentarjev 1
  • franke 09:54 01.april 2013.

    ZDRAVA HRAHA ZA ZDRAVJE.