Magazin > Lepota & telo
147 ogledov

Potni zaradi stresa

potenje Shutterstock
Potenje lahko sprožijo stresni hormoni. Na vonj vplivata tudi pijača in prehrana.

"Potenje v povezavi s stresom je posledica aktivacije stresnih hormonov, ki sprožijo potenje. Nekomu, ki se čezmerno poti, pa lahko tak pojav v določenih situacijah tudi sam povzroča stres," pravi Nena Kopčavar Guček, specialistka družinske medicine. Dodaja, da s potenjem uravnavamo telesno temperaturo in vodo, kar je pozitivno: ljudje, ki zlahka uravnavajo telesno temperaturo, so bolj prilagodljivi na različna okolja.

Čisti pot nima vonja

Vonj potu je odvisen od številnih dejavnikov – ne samo od rase oziroma barve kože, ampak tudi od prehrane in pijače. "Na splošno velja, da čist, torej oprhan in prvič prepoten posameznik, nima vonja. Vnovično potenje zaradi bakterij, ki se namnožijo na potni koži, že lahko povzroči neprijeten vonj. Menda je vonj potu različen glede na okoliščine, v katerih je nastal: drugačen je pri športu kot tisti, ki nastane zaradi strahu ali stresa. Ne vem, če obstajajo znanstveni dokazi za to, a v praksi morda drži," pojasnjuje Kopčavar Gučkova.

S stresom se spopadite

Še bolje kot preprečevati potenje zaradi stresa, je seveda, da se z njim spopadete. "Strategije so različne: od telesnih dejavnosti do petja, branja, ročnih del, druženja, pogovora, tehnik sproščanja (joga, avtogeni trening, meditacija), obiska kulturnih dogodkov ... Tudi domači ljubljenčki delujejo protistresno, so dokazale raziskave," sklene zdravnica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.