Magazin > Lepota & telo
22 ogledov

Potrebujete več vitamina C?

kivi
1/5
Žurnal24 main
Zaužijete dovolj vitamina C? Če kadite, ga potrebujete še več. Vas zanima, koliko pomaranč morate za to pojesti?

Celjenje ran
Raziskave so pokazale, da vitamin C pospešuje celjenje ran po poškodbah in operativnih posegih. V ta namen lahko priporočeno dnevno količino (okoli 70 miligramov) presežete za od 8 do 50 krat. Vitamin C zmanjša tudi možnosti za nastanek pooperativnih infekcij in infekcij lažjih ran.

Ste pod stresom?
Če ste odgovorili pritrdilno, si za malico privoščite sadni napitek iz pomaranč, kivija in grenivk. Vitamin C je potreben za prilagoditev telesa na stresne situacije.

Za razvoj

Telo več vitamina C potrebuje tudi med nosečnostjo. Za boljše prilagajanje na hormonske spremembe pri nosečnici in za zdrav razvoj otročička.

Kadilci ga potrebujejo
Raziskave so pokazale, da imajo kadilci izrazito nižjo stopnjo vitamina C v telesu, kot nekadilci. Strokovnjaki ocenjujejo, da kadilci potrebujejo povprečno 80 odstotkov več vitamina C, zato uživajte še več sadja in zelenjave.

Starostniki
Pomanjkanje po tem vitaminu naj bi pri njih sprožil stres, povezan s staranjem, velik vpliv imajo tudi slabša prehrana, bolezni, izguba zob, nepokretnost.

Preventiva
V obdobju gripe in prehlada lahko priporočeno dnevno količino vitamina C zvišate na 200 do 500 miligramov. V galeriji poglejte, koliko katerega sadja morate pojesti, da bi telo zaščitili pred morebitnimi okužbami ali oblažili njihove simptome.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.