Magazin > Lepota & telo
37 ogledov

Pozabite na kilometre teka

Več krajših ponovitev vaj, več učinka. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Z izgovori, da vam vedno zmanjka časa, da bi naredili kaj za svoje telo, je konec.

Norveški znanstveniki so preučili vpliv krajših in intenzivnejših ponovitev vaj na telo in ugotovili, da so te v primerjavi z dolgotrajnim vztrajanjem pri bolj umirjeni vrsti gibanja učinkovitejše pri oblikovanju mišic in kurjenju maščob. Pristop, ki je bil sprva namenjen le vadbi profesionalnih športnikov, se je po preizkušanju pokazal za varnega in uspešnega tudi pri amaterjih.

Nekaj minut vadbe
Rezultati preizkusov so pokazali, da že dve minuti vadbe, ki jim sledi nekajminutni počitek, občutno vplivata na povečanje mišične mase, prekrvavitev mišic in porabo energije. Če ste pomislili na dvigovanje uteži v fitnesu, se motite, saj gre tokrat večinoma za dejavnosti, kakršne so tek, kolesarjenje in plavanje. Te ob zmernem izvajanju ne delajo dovolj, da bi se okrepile, zato potrebujejo močnejšo spodbudo. Hiter krog teka okrog stadiona bo za krepitev vaših mišic naredil več kot ura tekanja po parku.

Brez utrujenosti
Kratki intervali naj bi zagotovili, da ne boste dosegli ravni ižčrpanosti in utrujenosti, kakršna je značilna za tek na dolge proge ali kilometre počasnega plavanja. Ob pravilnem izvajanju vaj ne smete postati zadihani, saj to pomeni, da so obdobja vadbe predolga. Vadbeni režim naj bo vedno delo strokovnjaka, saj sami lahko naredite več škode kot koristi. Zaradi intenzivnosti vadbe je ta priporočljiva predvsem za mlajše, opozarjajo znanstveniki, čeprav je ob zdravniškem nadzoru primerna tudi za starejše brez resnih zdravstvenih težav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.