Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Poznate avtogeni trening?

Z avtogenim treningom lahko izboljšate samopodobo in vplivate na zdravje in splo Žurnal24 main
Avtogeni trening je posebna metoda sproščanja duha in telesa, ki ne zahteva nič drugega kot nekaj koncentracije, vajo in vztrajnost.

Naučite se ga lahko na tečaju, pri psihologu ali s priročnikom sami doma. V nasprotju z razširjenim prepričanjem pri avtogenem treningu ne gre za šarlatanstvo, saj je osnova zanj psihologija, ne smete pa ga zamenjevati niti z meditiranjem ali drugimi verskimi praksami.

Depresija in nespečnost
Vaja avtogenega treninga poteka tako, da se umirimo in osredotočimo na dihanje in svoje telo, ki se ga naučimo pravilno občutiti. Ker dosežemo stanje umirjenosti, v katerem pozabimo na okolico in se osredotočimo nase, imajo besede oziroma gesla, ki si jih takrat ponavljamo, drugačen in močnejši učinek. Gre za ponotranjenje pozitivnih misli o sebi, ki nam pomagajo do boljšega počutja in pomagajo odpraviti strahove, tesnobo, nespečnost in stres. Pravzaprav lahko avtogeni trening izboljša splošno počutje in vpliva na veliko bolezni, ki so psihosomatskega izvora.

Preventivno in kurativno
"Avtogeni trening lahko uporabljamo tako preventivno kot kurativno," pojasnjuje psihologinja Iva Osivnik iz zasebne ordinacije. "Preventivno se priporoča ljudem, ki pričakujejo, da se bodo znašli v stresnih okoliščinah, kurativno pa vsem, ki trpijo za stresom, in tistim, ki jih mučijo strahovi ter depresivne motnje," dodaja. Ker je tempo življenja vse hitrejši in cene vse višje, je čas, da se po zdravje in dobro počutje obrnemo k alternativnim metodam. Te pogosto stanejo manj, delujejo pa veliko dlje kot škatlica tablet.

Osebno ali v družbi
Tečaji avtogenega treninga v skupinah vas bodo v povprečju stali 70 evrov, za to pa boste dobili približno deset ur učenja. Z avtogenim treningom se ukvarja tudi veliko psihologov, ki vas bodo osebno naučili tehniko in vam za to zaračunali toliko kot za uro psihoterapije. Najceneje se je seveda učiti sam doma s pomočjo knjige ali priročnika – ti so na trgu na voljo že za deset evrov –, vendar ne podcenjujte vpliva učitelja, saj vam usposobljen specialist lažje svetuje pri izbiri gesla in vam pomaga odkriti bistvo težave. Sami doma tudi ne veste, ali delate pravilno, in težje popravite svoje napake, saj jih morate najprej sami tudi odkriti. Veliko lažje je slediti navodilom, kot jih brati in se hkrati koncentrirati.Če se že res hočete učiti sami doma, je morda še najbolje, če se odločite za tečaj na zgoščenki ali dvd-ju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.