Magazin > Lepota & telo
157 ogledov

Poznate formulo a + 2b + c?

Žurnal24 main
Prehranska piramida, ki svetuje, kako naj bi jedli, je bila že večkrat na preizkušnji. Živilski tehnologi in zdravstvena stroka pa še vedno priporočajo prehranjevanje po njenih določilih.

"Nobeno živilo ne vsebuje vseh hranilnih snovi, zato naj bo prehrana redna in raznolika (sestavljena iz različnih živil)," pravi Milena Suwa Stanojević, univerzitetna diplomirana živilska tehnologinja. Pravilno sestavljena hrana je tista, ki zagotavlja telesu vso potrebno energijo, gradbene in zaščitne snovi ter vodo. Posamezne hranilne snovi v organizmu opravljajo točno določene naloge. "To je tudi razlog, da moramo jedi za posamezne obroke sestavljati čim pestreje. Pri tem je bistvenega pomena, da jedi kuhamo, dušimo, pečemo in čim manj cvremo," opozarja sogovornica. Na ta način bodo obroki zdravi in lahko prebavljivi.

Pester jedilnik

"Prehranska piramida je edini znanstveno potrjen pravilen način prehranjevanja – spodbuja uživanje pestre hrane, ki nam zagotavlja potrebne hranilne in zaščitne snovi. Našo prehrano sestavlja pet glavnih skupin živil. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) naj bi dnevne potrebe po hrani pokrili z živili, ki vsebujejo od 55 do 60 odstotkov ogljikovih hidratov, od 10 do 15 odstotkov beljakovin in od 25 do 30 odstotkov maščob. Te so lahko sestavina živil ali jih uporabljamo pri pripravi jedi," pojasnjuje živilska tehnologinja.

Matematična formula

Oblikovanje zdravega krožnika je preprost in uporaben način razporejanja jedi na krožniku, s čimer zagotavljamo potrebne hranilne snovi za zdravo delovanje organizma. Pri tem upoštevamo priporočilo WHO, ki je zdrav način prehranjevanja sklenil v uporabno matematično formulo a + 2 b + c; a predstavlja glavno jed – meso ali ribe ali stročnice ali jajca ali skuto; živila, ki so v formuli zajeta kot b, so priloge, bogate z ogljikovimi hidrati, na primer riž, testenine, prosena in ajdova kaša ter zelenjavna priloga, na primer solatni krožnik in dušena zelenjava ali sveže sadje; v točko c pa spadajo napitki, kot so voda, naravni sadni sokovi in nesladkani čaji.

Ni vseeno, kdaj

"Enakomerno razporejen in urejen vnos hrane je izjemno pomemben, še posebno če smo med dnevom psihofizično aktivni," poudarja sogovornica. Organizem zjutraj potrebuje energijo za delo, ponoči pa se v telesu obnavljajo celice, zato so v prehrani zelo pomembne tudi beljakovine. Zjutraj in dopoldne potrebujemo več energije, zato so primerna živila z ogljikovimi hidrati, kot so pekovski izdelki iz polnozrnate moke, ki vsebuje tudi več vlaknin in vitaminov. Od beljakovinskih živil sta primerna lahko prebavljiv naravni jogurt in kefir. "Pri nas je glavni obrok kosilo, ki naj poleg raznovrstne sveže ali kuhane zelenjave vsebuje beljakovinska živila, kot so meso ali ribe ali suhe stročnice," sklene živilska tehnologinja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.