Magazin > Lepota & telo
551 ogledov

Poznate ledeno hladno savno?

Zivljenje 20.01.14, ogledalo, zenska, foto: shutterstock Shutterstock
Kratko in intenzivno ohlajanje prebudi telo in možgane.

Krioterapija je terapevtski postopek, pri katerem je glavna učinkovina mraz. Nekoč so za tak učinek uporabljali ledene kopeli, danes pa so na voljo tudi posebne savne, v katerih vas ohladi suh zrak.

"V principu je to šokterapija; zaradi kratkotrajne (od dve- do triminutne) izpostavljenosti telesa ekstremno nizkim temperaturam (od –120 do –195 stopinj Celzija) se krčita ožilje in koža ter se uničujejo maščobne celice, poleg tega pa šok doživijo možgani, kar sproži mnogo obrambnih mehanizmov (sproščanje adrenalina in endorfinov, pospeši presnovo za dvig telesne temperature ter okrepi imunski sistem)," pojasnjuje poznavalec in izvajalec te terapije Boštjan Benedetti. Krioterapijo so po njegovih besedah prvi začeli uporabljati športniki, za hitrejšo regeneracijo po telesnih naporih in poškodbah, danes pa je v posebej za to specializiranih centrih na voljo vsem, tudi pri nas.



Tudi nad težave s kožo

Težave s kožo, na primer trdovratne akne, luskavica ali premalo napeta koža in posledično opaznejši celulit, je mogoče blažiti oziroma reševati tudi s hitrim in temeljitim ohlajanjem kože oziroma krioterapijo. Za trajen učinek je potrebnih več začetnih tretmajev, ki jim sledi občasno obnavljanje terapije.

Agresivno ali nežno

Dermatologi ohlajanje kože s tekočim dušikom uporabljajo tudi pri odstranjevanju brazgotin in znamenj s kože, vendar gre pri tem postopku za veliko neposrednejšo in agresivnejšo aplikacijo mraza na kožo od hladnega savnanja. Pri ohlajanju v kriosavnah se namreč koža ne poškoduje, saj so temperature nizke le toliko časa, da se spodbudi prekrvavitev, zato so skrbi odveč.

Bolj napeta koža

Krioterapijo kot tehniko pomladitve obraza izvajajo tudi nekateri kozmetični saloni (tudi v Sloveniji). Ti postopki so še blažji, saj se uporabljajo temperature, ki so le nekaj deset stopinj pod lediščem. Njihov učinek je razmeroma kratkotrajen in se kaže predvsem v bolj napeti in prožnejši koži.

Ni za srčne bolnike

Zaradi hitre spremembe temperature krioterapija ni primerna za srčne bolnike (torej vse, ki imajo težave s previsokim krvnim tlakom, angino pektoris in koronarno boleznijo) ter za vse, ki imajo periferna žilna obolenja. Postopek tudi ni priporočljiv za nosečnice in otroke, mlajše od deset let. Če menite, da ste v rizični skupini, se pred tretmajem posvetujte z zdravnikom. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.