Magazin > Lepota & telo
180 ogledov

Poznate pravilo 20/20/20?

ženska Shutterstock
Če veliko delate z računalnikom, si ga je dobro zapomniti. Še posebej, če želite ohraniti zdrav vid.

Gledanje v računalniški zaslon oči utrudi pa tudi izsuši, saj takrat mežikamo dvakrat manj kot sicer. Da bi to preprečili, se držite pravila 20/20/20: vsakih 20 minut za 20 sekund poglejte 20 metrov v daljavo. Če delate v manjšem prostoru ali v prostoru brez oken, pogled usmerite vsaj nekaj metrov od računalniškega zaslona.

V pravi poziciji

Kako utrujene so vaše oči po koncu delovnega dne, je odvisno tudi od položaja računalniškega zaslona. Tega namestite tako, da bo vrh zaslona v višini vaših oči, če se le da, naj se od njega ne odbija svetloba.

Ne pozabite na preglede

Tudi če ne nosite očal, so redni pregledi pri optiku več kot zaželeni. Mlajši od 40 let naj bi optika obiskali na dve leti, starejši pa vsako leto. Če imate dioptrijo, so pregledi priporočljivi vsako leto.

Jejte za boljši vid

Živila, ki so dobra za srce, so dobra tudi za oči. Za boljši vid poleg korenja jejte še zeleno listnato zelenjavo, polnozrnate izdelke ter seveda sadje in zelenjavo, bogato z beta karotenom. Vsa ta živila namreč zmanjšujejo možnost za nastanek očesne mrene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.