Magazin > Lepota & telo
2 ogledov

Pozni obroki, velik trebuh

Pomembne so številke na uri, ne samo na tehtnici. Žurnal24 main
Glede na zadnje raziskave ima pozno prehranjevanje močan vpliv na povečanje telesne teže.

Raziskovalna ekipa z Northwestern University (ZDA, Illinois) je dokazala, da ni pomembno le, kako in kaj jeste, ampak tudi, kdaj jeste. Raziskavo so opravili na dveh skupinah miši, rezultati pa so pokazali, da so se tiste, ki so jih hranili ob neobičajnih urah, zredile dvakrat bolj, čeprav so imele vse enako hrano in vadbeni režim oziroma so bile enako aktivne.

Študija naj bi bila prva, ki je neposredno dokazala, da obstaja napačen čas za prehranjevanje. V raziskavi so šest tednov opazovali dve skupini miši, ki so jih hranili s kalorično hrano, vendar ob različnem času mišjega dnevnega ciklusa. Prvi skupini miši so dajali hrano ob času, ko bi sicer spale, kar se je močno "poznalo na tehtnici".

''Razlogi, kako in zakaj se ljudje zredijo, so zapleteni, vendar zagotovo ne gre samo za vnos in porabo kalorij,'' je dejal Fred Turek iz raziskovalne ekipe. ''Primernejši urnik obedov bi lahko bil pomemben dejavnik pri soočanju z debelostjo.''

Strokovnjaki sicer menijo, da so na tej stopnji raziskav primerjave s človekom sporne, in upajo, da bodo lahko odkrili več o delovanju procesov, ki vplivajo na telesno težo. Domnevajo, da imajo pri tem vlogo tudi spanec, hormoni in telesna temperatura. Ponoči torej ne odpirajte hladilnika, razen če želite malce popolniti postavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.