Magazin > Lepota & telo
24 ogledov

Pozno ni nujno tvegano

Postati mati je lahko tudi v zrelih letih zelo lepa izkušnja. (Foto: Flynet) Žurnal24 main
Število žensk, ki se za otroka odločijo v zrelih letih, narašča.

Trend iz tujine je dosegel tudi Slovenijo, saj število žensk, ki se za otroka odločijo v zrelejših letih, hitro narašča, kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs).

686 žensk se je v letu 2008 za prvega otroka odločilo med 35. in 39. letom, 94 žensk pa je prvič spoznalo čare materinstva med 40. in 44. letom.

Iz Hollywooda v Slovenijo
Madonna, Salma Hayek in Halle Berry so le nekatere izmed zvezdniških mamic, ki so se za nosečnost odločile po 40. In če zmorejo one, zakaj ne bi zmogle tudi vse druge? Dejstvo je, da se življenjska doba podaljšuje, daljše pa je zato tudi obdobje, v katerem je žensko telo dovolj močno in zdravo, da se lahko uspešno spopade z nosečnostjo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pozno materinstvo ni tabu
Obenem se spreminjajo tudi družbena merila in pozno materinstvo prav zaradi svoje pogostosti ni več tabu. Zaradi drugačnega načina življenja (daljše šolanje, ekonomska odvisnost od staršev, gradnja kariere ...) se vse več žensk odloča za otroke vse pozneje, po zadnjih podatkih Sursa je povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka narasla na 28,4 leta. Ob tem je treba omeniti še to, da narašča tudi število mater, ki se za prvega otroka odločajo po 35. oziroma 40. letu. Biološka ura zdaj torej tiktaka pozneje.

Za povečavo spodnje infografike, kliknite nanjo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.