Magazin > Lepota & telo
71 ogledov

Pozor, alergija na sonce!

Pravilno obnašanje in zaščita kože preprečita večino nezaželenih reakcij na koži Žurnal24 main
Alergija na sonce močno okrni življenjski slog posameznika. Zdravila ni.

"Reakcije na koži, ki nastanejo pod vplivom sonca, delimo v več skupin, pri čemer zgolj pojav koprivam podobnega izpuščaja, ki nastane nekaj minut po
stiku kože s soncem, uvrščamo v skupino pravih alergij na sonce,"
pravi dermatologinja iz mariborskega kliničnega centra Aleksandra Dugonik. Ob tem
dodaja, da za tovrstnim tipom alergije, ki močno okrni življenjski slog posameznika, še zlasti poleti, trpi en odstotek ljudi, predvsem žensk.

Svetli tipi kože, ki prevladujejo v slovenski populaciji, so slabše prilagojeni soncu.
Dermatologinja Aleksandra Dugonik
Previdno pri sončenju
"Večina drugih alergij na sonce je povezana s pretiranim ali nepravilnim izpostavljanjem sončnim žarkom," opozarja dermatologinja. Prekomerna
izpostavljenost soncu izzove izpuščaje različnih oblik, ki jih pogosto spremljata srbečica in pekoč občutek. Omenjena reakcija kože je zlasti pogosta pri svetlopoltih ljudeh in ženskah srednjih let, ki imajo po mnenju Dugonikove "najverjetneje največjo željo po zagoreli barvi kože". Pogoste reakcije pa opazijo tudi pri ljudeh, ki opravljajo dela na vrtovih in travnikih.

Treba je poznati fototip
Zdravila, ki preprečijo razvoj preobčutljivosti na sonce, ni. Zato Dugonikova opozarja, da "je pomembno poznavanje zunanjih in notranjih dejavnikov na
kožo, ki omogoča pravilno obnašanje vsakega posameznika poleti".
Treba je poznati fototip kože, med zunanjimi dejavniki pa moramo upoštevati predvsem UV-indeks. Dermatologi opozarjajo, da kožo naredimo dodatno občutljivo z določenimi zdravili, prehranskimi dodatki in nanosom različnih pripravkov na kožo.

Ni sončenja brez tveganja
"Vsako namerno nastavljanje soncu poleg akutnih težav, kamor spadajo alergije, prinaša povečano tveganje za kronične okvare kože in razvoj različnih oblik kožnega raka ter pospešeno staranje kože," opozarja Aleksandra Dugonik.

S sončenjem nimam težav, ker se načeloma ne sončim. Če pa že, se zaščitim z visokim faktorjem.
Mojca Mavec, TV voditeljica
Dekolte, roke in obraz

"Najpogosteje je prizadeta koža dekolteja, hrbtne strani rok in podlahti ter obraza – torej koža, ki je bolj izpostavljena sončnim žarkom," pravi
dermatologinja Nataša Grebenšek. Po navadi se na koži pojavijo hudi rdeči znaki, ki jih spremlja srbečica. Simptomi se po navadi pojavijo nekaj ur ali dni po izpostavljanju sončnim žarkom. Največkrat trajajo nekaj dni in spontano izginejo.

Zdravljenje s svetlobo
Pri preventivi alergijske reakcije na sonce je učinkovita fototerapija, ki jo je treba začeti od štiri do šest tednov pred izpostavljanjem sončnim žarkom. Pri tej metodi je koža deležna nadzorovane količine svetlobe. Fototerapija se izvaja na dermatoloških klinikah pod nadzorom dermatologa, in sicer po opravljenih laboratorijskih preiskavah, s katerimi izključimo druge kožne bolezni, ki jih sprožijo ultravijolični (UV) žarki. Ob preventivi niso primerni obiski solarijev. Po ocenah dermatologinje Nataše Grebenšek ima težave s preobčutljivostjo na UV-žarke kar 20 odstotkov Evropejcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.