Magazin > Lepota & telo
22441 ogledov

Pozor: Če to opazite na piščančjem mesu, roke stran!

piščančja prsa Profimedia
Kar 96 odstotkov piščancev naj bi imelo mišično obolenje, piše Brigitte.

Če na piščančjem mesu opazite veliko belih nitk, meso raje pustite v trgovini, saj je imela žival po vsej verjetnosti mišično obolenje in je meso slabše kakovosti. Takšno meso naj bi vsebovalo več kot 200 odstotkov maščob, je pred časom opozorila kampanja Compassion in the World Farming.

Zaradi velikega povpraševanja po tej vrsti mesa poskušajo proizvajalci žival porediti v čim krajšem času. Kot je poročal ameriški inštitut National Chicken Council, so kokoši leta 1950 v povprečju tehtali 1,5 kilograma, danes pa 3,1 kilograma. 

S študijo je bilo tudi potrjeno, da so živali gensko spremenili, da bi hitreje zrasle, poleg tega pa pogostokrat živijo v zelo majhnem prostoru in v temi. Vse to slabo vpliva na kakovost mesa. "Večino časa preležijo, saj noge klecnejo pod njihovo težo. Veliko piščancev ima bolečine. Hitra rast poleg tega obremenjuje njihova srca in pljuča, kar pomeni, da so živali brez energije. /.../ Samo v Veliki Britaniji na leto zaradi srčnega napada umre več milijonov kokoši,“ pišejo na spletni strani Compassion in the World Farming, na kateri je tudi zapisano, da gojeni piščanci v EU končno težo dosežejo v pičlih 6 tednih, kar je enkrat hitreje kot piščanci, ki zrastejo na tradiconalen način.
 

Komentarjev 6
 • fowler 19:15 03.december 2019.

  Meso, ki vsebuje 200% maščob... To bi rad videl in poskusil... Pa zanimivo, da piščanci zrastejo enkrat hitreje... Bi rekel, da dvakrat...

 • praufo 15:05 03.december 2019.

  za drek štukat bo dobr, sej nam itak prodajajo samo plastiko, vsake toliko časa se pač nekaj najde, da je narobe, v resnici je pa hrana, kot sem že na začetku napisal ... poglejte na koledar, katerega leta smo in ...prikaži več se ne čudite, da kupujemo tako sranje

 • Avatar vec
  vec 13:48 03.december 2019.

  gre se za breje putke in noseče golobe, Al ste sami jugerji tam, ker vidim vam malo delajo težave nekatere izpeljanke besed :)