Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Pozor, prihaja obdobje rotavirusov

Žurnal24 main
Nalezljive bolezni lahko zajezite predvsem z doslednim upoštevanjem ustreznih higienskih urkrepov, strokovnjaki pa svetujejo tudi cepljenje proti rotavirusom.

"Malčki, ki še nimajo povsem razvitega imunskega sistema, so najdovzetnejši za različne okužbe. Zato je pomembno, da se tako starši v domačem okolju kot vrtci poslužujejo ustreznih higienskih ukrepov, s katerimi preprečijo hitro širjenje okužb," je na ponedeljkovi novinarski konferenci Združenja za pediatrijo Slovenskega zdravniškega društva poudarila njegova predsednica Margareta Seher Zupančič. Obdobje okužb, ki ogrožajo zdravje predšolskih otrok, se ravno dobro začenja. Med okužbami so najpogostejše tri, ki jih je treba prepoznati in ustrezno zdraviti.

Rotavirusne okužbe

Gre za najpogostejše okužbe predšolskih otrok. Prepoznate jih lahko po vročini, driski, bruhanju in bolečinah v trebuhu. Otrok pogosto tudi ne želi jesti ali piti, je utrujen in manj urinira.

Rotavirusne okužbe je treba zdraviti simptomatsko, kar v praksi pomeni nadomeščanje izgubljene tekočine in nižanje telesne temperature. Zdravniki tu izpostavljajo predvsem dehidracijo, zaradi katere veliko obolelih otrok pristane v bolnišnici. "Rotavirusi povzročajo tudi zunanje zaplete, kot so krči v brezvročinskem stanju in vnetje živčevja, povezujejo pa jih tudi s pojavom nekaterih drugih bolezni, med drugim kot možne sprožilnike sladkorne bolezni in celiakije," je opozorila pediatrinja Breda Zakotnik s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Prav zato Zakotnikova priporoča preventivno cepljenje ter še posebej poudarja pomen ustrezne in dosledne higiene. Rotavirusnim okužbam namreč pravimo tudi bolezen umazanih rok.

Pnevmokokne okužbe

To so najpogostejše bakterijske okužbe malčkov. Mednje spada vnetje srednjega ušesa, ki ga otroci v vrtcu po podatkih združenja za pediatrijo prebolijo več kot trikrat na leto, 60 odstotkov otrok pa ga preboli v svojem prvem letu. Zanj sta značilna močna bolečina v ušesu in povišana telesna temperatura. Potreben je obisk pri zdravniku.

Virusne okužbe dihal

Zanje so krivi respiratorni sincicijski virusi, adenovirusi, rinovirusi ter virusi influence A in B ter parainfluence.

Otrok se lahko zdravi doma, poskrbeti je treba predvsem za zniževanje telesne temperature, širjenje dihalnih poti ter dovolj tekočine in počitka. Zdravljenje v bolnišnici je potrebno le izjemoma.

V času epidemij se je, če imate majhnega otroka, po mnenju Seher Zupančičeve priporočljivo izogibati prostorom, kjer se zadržuje veliko ljudi, kot so novoletne prireditve in nakupovalna središča. Tja se, če se le da, odpravite sami in otroka medtem dajte v varstvo.

Osnove higiene

Da bi prweprečili okužbe, morajo po besedah dr. Seher Zupančičeve starši upoštevati osnovna načela higiene, med katere sodi dosledno umivanje rok ter zračenje stanovanja.

Nič obiskov. Če je pri hiši novorojenček, zdravniki odsvetujejo obiske na domu do njegovega drugega meseca starosti in obenem priporočajo, da sorojenec v času, ko je mamica na porodniškem dopustu, ostane v domačem varstvu.

Preventiva tudi v vrtcu. Priporočljivo je, da je vrtčevsko osebje cepljenoproti nalezljivim boleznim, obenem pa je v prostorih vrtca poskrbljeno za razkužene površine, otrokom privzgojiti skrb za higieno rok, izključiti bolne otroke iz skupine in čim manj združevati otroke iz različnih vrtčevskih skupin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.