Magazin > Lepota & telo
49 ogledov

Pozor – virusi in bakterije so vseokoli nas!

Kopalno kad in kabino za prhanje s čistilnimi sredstvi očistite vsaj enkrat na t Žurnal24 main
Virusi in bakterije so povsod okoli nas, najpogosteje tam, kjer jih najmanj pričakujemo. In ker se 80 odstotkov virusov prenaša z rokami, jih umivajte redno in temeljito.

Dobro je vedeti, koliko bakterij se nahaja na določenih površinah in kako jih lahko omejimo, vseeno pa se virusov in bakterij ne bojte (preveč), saj smo na večino od njih – hvala bogu – odporni. 

Kuhinjsko korito

Kuhinjske površine, še posebno v predelu pomivalnega korita, so navadno bolj umazane od kopalnice. V odtoku se povprečno nahaja 300.000 različnih bakterij na samo enem kvadratnem centimetru. Če k temu dodamo gobico za pomivanje posode, krpice in pomivalno korito, se potencialne zdravstvene nevarnosti v kuhinji le povečajo. Zato kuhinjski pult in pomivalno korito čistite redno in z antibakterijskimi proizvodi. Ker so na hrani najrazličnejše bakterije (na primer salmonela), čistite delovne površine po vsaki pripravi hrane, tudi po čiščenju sadja, zelenjave in rezanju sira. Gobice za pomivanje posode redno menjajte, dezinficirate pa jih lahko v sušilnem stroju, ki uniči kar 99,9 odstotka bakterij.

Kopalna kad in kabina za prhanje
Verjetno o tem še niste razmišljali, a prav kopalna kad in kabina za prhanje sta veliko leglo virusov in bakterij. Med prhanjem namreč s sebe izpirate bakterije, ki se nato nakopičijo na dnu kadi, kjer se zaradi vlažnosti zelo hitro množijo in rastejo. Tako je na kvadratnem centimetru v kadi ali kabini za prhanje več kot 50.000 bakterij. Ena od zadnjih raziskav je pokazala, da je bakterija stafilokok, ki je najpogosteje povzročitelj kožnih infekcij, prisotna kar v 26 odstotkih preučevanih kadi. Da je to zaskrbljujoč podatek, potrdi raziskava, pri kateri so bakterijo stafilokok odkrili le v šestih odstotkih preučevanih smetnjakov.
Kopalno kad in kabino za prhanje zato s čistilnimi sredstvi očistite vsaj enkrat na teden, jo dobro operite z vodo in osušite s čisto brisačo.Če boste površino pustili vlažno, se bodo na njej bakterije še naprej razmnoževale, vaš vloženi trud pa se bo izničil.

 
 
Službeni telefon
Na slušalki službenega telefona je na kvadratnem centimetru več kot 60.000 bakterij, nič bolj čisti pa niso stoli, tipkovnice in računalniške miške. Telefoni in mobiteli so prekriti z bakterijami iz ust in rok. Ne bomo vam govorili, da telefon in mobitel dezinficirajte vsak dan, saj tega zagotovo ne boste počeli, dobro pa je, da to naredite takrat, ko čistite druge predmete v prostoru ali stanovanju.

Trgovski vozički in držala v avtobusih
Na ročajih trgovskih vozičkov in na držalih v avtobusih se med drugimi bakterijami nahajajo tudi sledovi sline in fekalij. Ker se zelo veliko ljudi dotika ročajev vozičkov in košar, je število bakterij, ki jih lahko najdemo na njih, zelo visoko. Da bi zmanjšali tveganje okužb, si dobro umijte roke ali jih obrišite z antibakterijskimi robčki.

Otroška igrišča
Puščanje telesnih izločkov je pri otrocih normalen in pogost pojav. Znanstveniki so pri preučevanju vzorcev iz otroških igrišč naleteli na sledi krvi, sline, urina, fekalij in sluzi. Ker imajo otroci navado, da vse nesejo v usta, se pri njih ni treba čuditi, če pogosto obolijo za kakšno virusno boleznijo.
Zato imejte v torbici dezinfekcijske robčke, s katerimi otroku očistite roke, ko se preneha igrati ali pred malico. Za obisk parka izberite sončen dan, saj večina virusov ob toplem in suhem vremenu ne preživi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.