Magazin > Lepota & telo
22 ogledov

Prava hrana za razvoj otroka

Zivljenje 01.07.13, nosecnica, foto: shutterstock Shutterstock
Prehrana v nosečnosti in zgodnjem otroštvu je ključnega pomena.

Nova evropska raziskava, ki jo je finančno podprla Evropska unija in je del projekta Earnest (Early Nutrition Programming Project), je dokazala in razložila povezavo med prehrano nosečnice oziroma prehrano dojenčkov in malčkov ter otroško debelostjo, sladkorno boleznijo, srčnimi, kroničnimi pljučnimi boleznimi in razvojem kognitivnih funkcij pri otroku. Obenem so strokovnjaki iz izsledkov raziskave oblikovali praktične napotke, s pomočjo katerih lahko matere in bodoče matere poskrbijo za zdravje svojih otrok.

Izberite sredozemsko

Živila, ki jih uvrščamo v sklop dobro znane sredozemske diete (pozor: to nikakor niso testenine in rdeče vino, temveč predvsem veliko svežega sadja in zelenjave z malo zdravimi maščobami in nekaj ogljikovimi hidrati), zelo dobro vplivajo na otrokov inteligenčni količnik in razvoj imunskega sistema, če jih uživa nosečnica, pa jo ščitijo pred prezgodnjim porodom, preeklampsijo in poporodno depresijo.

Več informacij o povezavi med prehrano in otrokovim razvojem ter praktične nasvete lahko najdete na spletni strani projekta – Project-earlynutrition.eu. Informacije so za zdaj žal na voljo le v angleškem in nemškem jeziku.

Mleko

Otroci, ki so bili hranjeni z materinim mlekom ali njemu (predvsem po beljakovinski sestavi) podobnim nadomestkom, so zrasli v vitkejše otroke v primerjavi z vrstniki, ki so bili hranjeni z bolj beljakovinsko bogatim nadomestkom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.