Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Pravila, ko kupujete hrano

nakup hrana nakupovanje Profimedias
Se vam kdaj zgodi, da skuhate preveč ali da nakupite preveč in ne morete vsega porabiti v pravem času? Z nekaj preprostimi koraki se to ne bo več dogajalo.

Ko greste v trgovino po nakupih, se držite naslednjih pravil.

1. Načrtujte svoje obroke
Pred odhodom v trgovino, si vzemite čas in napišite, kaj boste v naslednjem tednu jedli. Sestavine, ki jih nimate doma, si izpišite na nakupovalni seznam. Tako boste v trgovino prišli pripravljeni in ne boste kupovali hrane, ki je ne boste porabili. Če tega ne naredite, obstaja velika verjetnost, da boste ali kupili preveč določenih izdelkov ali pa boste domov odnesli nekaj, kar sploh ne boste uporabili. 

2. Napišite nakupovalni seznam in se ga držite. 
Pomemben je predvsem drugi del. V trgovini kupite zgolj tisto, kar imate napisano na listku. Tako boste lahko ocenili koliko hrane dejansko pojeste in potrebujete. Če boste nekaj časa temu sledili, boste lahko pripravili seznam, ki bo odgovarjal vsem vašim potrebam. 

3. Kupujte živila, ki jih lahko porabite na več načinov.
Če ste za večerjo imeli piščanca in vam ga je nekaj ostalo, si za naslednji dan pripravite solato s piščancem. Kuhajte tako, da lahko ostanke hrane kasneje učinkovito porabite. Konec tedna lahko iz stvari, ki so ostale v hladilniku, pripravite enolončnico. Idealno bi bilo, da bi porabili zaloge, preden greste spet nakupovati. 

4. Kupite, kolikor rabite.
Naj vas ugodne akcije ne premamijo. Nič ne boste prihranili, če boste kupili tri kilograme pomaranč, od katerih jih polovico ne boste pojedli. Vedno kupite samo toliko, kolikor rabite. V nasprotnem primeru boste hrano metali stran.

5. Preverite rok uporabnosti.
V trgovini preverite, do kdaj so posamezni izdelki uporabni. Doma na izdelke s flomastrom z velikimi številkami napišite ta datum. Tako se boste prej spomnili, da jih je treba porabiti. Kupite raje manj zrelo sadje in pustite, da nekaj pridobi še na vašem pultu. 

6. Uredite hladilnik.
Če je v hladilniku red, boste imeli lažji pregled nad tem, kaj je v njem in do kdaj je uporabno. Urejenost je pomembna tudi zaradi samega delovanja hladilnika, saj želite, da hladilnik povsod enakomerno hladi. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.