Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Praznikov konec, čas za post

Med postom se čisti tudi duh, zato mu pomagajte z meditacijo. Žurnal24 main
Praznični dnevi z obloženimi mizami, ki se šibijo pod okusnimi dobrotami, zaradi česar si večina med nami privošči več, kot bi smeli, so za nami. Toda posledice ostajajo z nami – v obliki pridobljenih kilogramov in občutkov kesanja. Rešitev: popraznični post.

Večdnevni post začnete tako, da se najprej odpoveste kajenju, pitju alkoholnih pijač in kave. Prve tri dni posta pijte le sokove in jejte presno sadje in zelenjavo. Klistirajte se vsaj dvakrat na dan. Morda je za začetnike to nekoliko tuje in “čudno” početje, toda tisti, ki se redno postijo, zagotavljajo, da je klistiranje obvezno, sčasoma rutinsko in zelo blagodejno.

 

Praksa

Vsebino posta poznajo vse duhovne prakse, kot oblika vzgoje pa se uveljavlja tudi v medicini in različnih terapevtskih skupinah. “Po postu se počutim še bolj živega in zdravega, doživljam ga kot veselje do užitka,” o postu pove naš najbolj znani “postitelj” Lojze Peterle. Mnogi pa se posta bojijo, saj ga povezujejo s trpljenjem (predvsem z lakoto), sprašujejo se, kako bodo zdržali in ali bo tudi njim koristil.

Redno in temeljito si čistite ustno votlino, suho krtačite telo (od pet do deset minut), vsak dan telovadite, (hoja ali lahen tek najmanj tri kilometre), se prhajte z vročo vodo in se ostro frotirajte. Popijte najmanj tri litre vode ali razredčenih naravnih sokov na dan. Med postom lahko normalno delate, pravzaprav boste po začetni krizi opazili celo povečano energijo in občutek večje živosti in samozavedanja. Vsekakor pa se izogibajte stresu.

Post končajte postopno, spet s presno hrano (začnite z enim sadežem na dan, ki ga temeljito prežvečite in dolgo jejte). Prvih nekaj dni po postu jejte samo surovo hrano ene vrste in tako postopno preidite na normalno prehrano.

Za vsakogar drugačen
Kako izbrati pravo metodo postenja, je odvisno od vašega zdravstvenega stanja in volje. Če ste bolni, se je dobro posvetovati z zdravnikom in terapevtom, ki vodi delavnice za izvajanje posta. Če ste zdravi in bi radi svoje telo nekoliko očistili, pa imate na izbiro različne metode. Že s prehodom na vsakdanjo prehrano se bo telo razbremenilo prazničnih viškov, še bolj dobrodošlo pa bo, če boste en obrok zamenjali s sadjem ali sadnimi sokovi ali pa ga preprosto izpustili. Če želite kakšen kilogram izgubiti ali nekoliko bolj očistiti telo, pa zmanjšajte količino hrane oziroma število obrokov (lažja različica) ali pa se odločite za strogo različico s sokovi ali vodo. Ne glede na to, za katero možnost se boste odločili, ne pozabite, da je pri čiščenju povečana potreba organizma po vodi, zato ne varčujte s pitjem navadne vode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.