Magazin > Lepota & telo
38 ogledov

Prečistite se z regratom

regrat Shutterstock
Proti pomladni utrujenosti in za pomladno čiščenje telesa prehranski strokovnjaki vse pogosteje priporočajo regrat. Sezona nabiranja te razširjenje divje rastline je na vrhuncu.

Zdravilni učinek

Njegov zdravilni učinek sloni predvsem na empiričnih večstoletnih dognanjih, ki jih v zadnjih letih vse bolj potrjujejo tudi raziskave,” pravi Tanja Pajk Žontar, prehranska strokovnjakinja pri Zvezi potrošnikov Slovenije. “Regrat je kot pomembno zdravilo za zdravljenje jeter že v 10. in 11. stoletju omenil arabski zdravilec. V naši ljudski medicini pa uporabljajo posamezne dele rastline predvsem za 'čiščenje' krvi, lažje izkašljevanje, kot diuretik, za boljšo prebavo, pri boleznih jeter, pri motnjah delovanja žolčnika, za lajšanje revmatičnih obolenj, za zniževanje ravni krvnega sladkorja in še bi lahko naštevali,” dodaja Pajk Žontarjeva. Regrat lahko uživate kot solato pa tudi kot prilogo – liste na hitro popecite ali blanširajte. Iz listov lahko pripravite tudi poparek ali svež sok, iz regratovih cvetov pa skuhate čaj.

Manj nitratov

Nekatere raziskave kažejo, da je lahko količina nitratov v regratu bistveno manjša kot v integralno pridelani zeleni solati,” pravi prehranska strokovnjakinja. Nitrati sami po sebi niso zdravju škodljivi, kadar pa jih zaužijemo, se v našem želodcu spremenijo v nitrite, ki so v večjih količinah toksični.

Nabiranje

Regrata ne nabirajte ob večjih prometnicah in v bližini letališč. Nabirajte ga na negnojenih površinah in tam, kjer se ne sprehajajo psi ali pasejo domače živali, svetuje Pajk Žontarjeva.

Več o regratu preberite tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.