Magazin > Lepota & telo
1323 ogledov

Prečistite telo s koprivo

Če bi vedeli, kako zdrava je kopriva, bi jo jedli vse leto, pravi Mojca Cepuš. ( Žurnal24 main
Pomlad vam ponuja brezplačna zdravila za prečiščevalno kuro, zato se podajte v naravo in napolnite košaro.

"Spomladi je kura s koprivnim čajem zelo dobrodošla, saj prečiščuje telo, poleg tega pa pomaga pri spomladanski utrujenosti," pravi nutricionistka Mojca Cepuš. Mesece, ko se narava prebuja, je zato pametno izkoristiti za to, da prebudite in osvežite tudi svoje telo. Med zelišči, ki vam pri tem pomagajo, je na prvem mestu navadna kopriva.

Bogata z vitamini
Kopriva vsebuje veliko vitamina C, karotenoide, vitamine K, B2, B5, kalcij, magnezij, fosfor in veliko železa. "Precej blagodejno deluje na jetra, žolč, vranico in ledvice, saj jim pomaga, da lažje izločijo strupe, ki so se zaradi močnejše hrane nabrali pozimi," njeno delovanje pojasnjuje Cepuševa.

Nekaj skodelic na dan
Priprava koprivnega čaja je zelo preprosta – šopek svežih ali malo pest suhih kopriv prelijete z vrelo vodo in pustite počivati 10 minut. "Na dan popijte od dve do tri skodelice nesladkanega čaja, vztrajajte pa približno en mesec," svetuje Cepuševa. Koprivo lahko uživamo tudi v solatah, dobro nasekljano, da ne pika, pa v špinačah, čajih, smothiejih in juhah, kjer ima prav tako blagodejen in očiščevalen učinek na telo.

Tudi šparglji in regrat
Poleg kopriv lahko k razstrupljanju pripomorejo tudi šparglji in regrat. Šparglji vsebujejo veliko vitamina C, tako kot regrat pa učinkovito spodbujajo presnovo in izločanje prebavnih sokov ter delujejo diuretično. Vsa tri zelena pomagala pri prečiščevanju imajo tudi to odlično lastnost, da so v kuhinji uporabna na nešteto načinov, saj je iz njih mogoče pripraviti veliko okusnih in zdravih jedi. Regratova solata s krompirjem, šparglji z jajcem, dušene koprive  in podobne jedi naj se zato te dni znajdejo tudi na vaši mizi.

Zelišč ne nabirajte na pognojenih travnikih
Regrat in koprive lahko najdete na vsakem travniku, a na pravkar pognojenih tleh jih nikar ne nabirajte, saj rastline vsrkajo škodljive snovi v gnojilih, te pa se nato znajdejo na vašem krožniku in lahko resno ogrozijo vaše zdravje. Tako kot šparglje je zato tudi druge rastline najbolje nabirati v neokrnjeni naravi, čim dlje od prometnih cest in kmetijskih zemljišč. V nasprotnem primeru boste svojemu zdravju naredili več škode kot koristi. Previdnost pri izbiri kraja nabiranja torej ni odveč.

Osvežilni koprivin smoothie
Sestavine:

  • 2 kivija
  • 2 zeleni jabolki
  • pol avokada
  • pest svežih kopriv


Priprava:
Sadje in sveže koprive temeljito operite, narežite na koščke in zmešajte v mešalniku. Gostoto soka po želji uravnajte z dodajanjem vode, okus pa lahko dopolnite tudi z začimbami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.