Magazin > Lepota & telo
16 ogledov

Predpoletno razstrupljanje

Izkoristite čas svežega jagodičevja. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Razstrupljanje pred poletjem vam bo dalo več energije, imeli boste lepšo kožo in mimogrede izgubili kilogram ali dva.

Ko opazite, da ste brez energije, vaše počutje in razpoloženje nista takšna, kot bi si želeli (vzroki so najpogosteje neprimerna prehrana, premalo gibanja in stres), se še pred poletjem lotite kratkega razstrupljanja, ki bo med drugim okrepilo vse najpomembnejše organe.

Razbremenitev telesa
Pri razstrupljanju ne gre za post in/ali hujšanje, ampak za razbremenitev telesa toksinov, ki jih v organizem vnašamo predvsem z neustrezno prehrano. Pomlad in poletje sta za razstrupljanje zelo primerna tud zato, ker je na voljo zelo veliko svežega sadja in zelenjave, vreme pa je primerno za gibanje in uživanje na prostem. Za nekaj dni se odpovejte predelani hrani, alkoholu, kofeinu, soli, sladkorju (vse našteto namreč počasi, a zanesljivo obremenjuje vitalne organe in telo nasploh) in v čim večji meri tudi mesu, ribam in mlečnim izdelkom.

Zakaj razstrupljanje?
- več energije
- boljša koncentracija
- okrepljen imunski sistem
- lepša koža
- urejena prebava
- kakšen kilogramček manj

Osnova sta sadje in zelenjava
Osnova razstrupljevalnih dni naj bosta sveže sadje in zelenjava, poudarki na jedilniku pa naslednji: zelenjavne juhe in solate (od maščob dodajte na primer le malo olivnega ali lanenega olja), doma narejeni sadni smoothieji, žitarice z nizkim glikemičnim indeksom, kalčki, stročnice, sveža zelišča, oreščki ... In seveda veliko vode – spijte je vsaj liter in pol na dan –, in po želji zeliščnih čajev (zelo primeren je metin čaj). Dneve, ko se razstrupljate, dopolnite z veliko gibanja na svežem zraku, meditacijo, globokim dihanjem, krtačenjem kože, kopelmi, parnimi kopelmi za obraz, masažo ... Razstrupljanja se torej lotite na vseh ravneh – telesni, duševni in duhovni.

Prečistite se z jagodičevjem
Vrtovi in tržnice bodo zelo kmalu odlično založeni s svežim jagodičevjem. Če vam prija simpatičen prečiščevalni dan, poskusite z barvitimi in izjemno zdravimi borovnicami, robidami, malinami, jagodami in drugim jagodičevjem. Za zajtrk, malico in večerjo jejte jagodičevje, ki ga dopolnite z jogurtom, rženim kruhom, avokadom, skuto ... Za kosilo pa si pripravite polnovredne žitarice z dušeno zelenjavo ali solato.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.