Magazin > Lepota & telo
1069 ogledov

Prehlad preženite z obiskom savne

savna savnanje Shutterstock
Da bo vaš imunski sistem bolj krepak, v hladnih mesecih obiskujte savno. Z rednim savnanjem se možnosti prehlada namreč bistveno zmanjšajo.

Če savnanje izvajate redno in pravilno, dokazano krepi imunski sistem. Priporočljivo je predvsem za tiste, ki so pogosto prehlajeni, imajo astmatične težave in bronhitis. Savnanje uničuje viruse, ki vročino veliko slabše prenašajo kot mi.

Ne pretiravajte

Študija, ki jo je lani opravila British Medical Association, je pokazala, da dva- do trikrat tedensko savnanje v infrardeči savni zmanjša možnost prehladov in drugih bolezni za 65 odstotkov. Vendar pa pri tem ne smete pretiravati. Savna je namenjena zdravim ljudem, prav tako pa se obisk savne odsvetuje ljudem z vsemi akutnimi vnetnimi boleznimi, nalezljivimi boleznimi in vnetjem kože.

Vsekakor pa se savnajte postopoma. Najdlje naj bi v savni ostali 15 minut, vsaj toliko pa naj bi trajalo tudi počivanje med enim in drugim savnanjem. Le najbolj utrjeni savnarji dobro prenašajo tudi daljše savnanje.

Ne hitite pod tuš

Po savnanju ne hitite takoj pod tuš, počakajte, da se dihalne poti ohladijo in kri dobi dovolj kisika. Tuširajte se najprej z mlačnim, nato pa s hladnim tušem. S potenjem boste izgubili veliko tekočine, ki jo je treba nadomeščati sproti. Poleg vode pijte tekočine z minerali in vitamini, ki jih med savnanjem izgubljate – denimo mineralno vodo in različne zeliščne čaje.

Kasneje si lahko pripravite tudi sproščujočo kopel ter ji dodajte eterična olja timijana in čajevca (po dve kapljici), evkalipta (eno kapljico) in limone (tri kapljice). V kopeli ostanite najmanj deset minut. Za lajšanje dihanja pripravite inhalacijo. Vodi dodajte po eno kapljico eteričnih olj timijana, čajevca, sivke in nageljnovih žbic.

Nasveti za savnanje

  • Učinek savne dosežete, če se savnate redno in dovolj pogosto. V zimskem in jesenskem času naj bi bilo to dvakrat na teden.
  • S savnanjem lahko prehlad preženete le, če se vas ta šele loteva. Če ste že prehlajeni, smrkate in kašljate, je vaš organizem že močno obremenjen in visoke temperature obremenitev še povečajo.
  • Če je v savni bazenček z ledeno vodo, ga le izkoristite. V vodo potopite celo telo, takoj po kratkem tuširanju. Knajpanje pospeši cirkulacijo krvi v telesu. V nogah boste začutili prijetno toploto.
  • Savnanje je ena od najboljših antistresnih terapij. Tudi zaradi stresa pade odpornost.
  • Če ste v savni prvič, pozorno preberite navodila, tako glede načina savnanja kot bontona, ki velja v skupnih prostorih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.