Magazin > Lepota & telo
60 ogledov

Prehrana po krvnih skupinah

Živila so razdeljena v 16 kategorij. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ideja o povezanosti prehrane in zdravja temelji na načelu, da krvne skupine določajo sposobnost organizma, da absorbira hranilne snovi in se bori proti boleznim in stresu.

V neskončni poplavi diet in napotkov za zdravo prehranjevanje je prehrana po krvni skupini plod znanstvenih raziskav in dognanj pionirja na tem področju dr. Petra J. D'Adama. Ta je v knjižni uspešnici Eat Right 4 Your Type (4 prehrane za 4 krvne skupine) izdal individualiziran načrt za zdravo in dolgo življenje ter za dosego idealne telesne teže s pomočjo prehrane.

16 kategorij
V prehrani po krvnih skupinah so živila razdeljena v 16 različnih kategorij: meso in perutnina, morski sadeži, mleko in jajca, olja in masti, oreščki in semenke, grah in stročnice, žitarice, kruh in pekovski izdelki, testenine, zelenjava, sadje, sokovi, začimbe, zeliščni čaji in mešani napitki. Za vsako krvno skupino obstajajo liste živil s seznamom živil, ki so "priporočljiva", "nevtralna" ali "škodljiva". Živila, ki se nahajajo na posamezni listi, vam glede na vašo krvno skupino pomagajo pri izgubljanju odvečnih kilogramov oziroma večajo odpornost pri različnih boleznih.

Krvna skupina 0
Prehrana oseb s krvno skupino 0 bi morala biti sestavljena iz živil živalskega izvora in zelenjave. Pozorni morate biti na živila, ki vključujejo govedino, jagnjetino, puranje in piščančje meso in ribe. Prav tako so dovoljene vse vrste sadja, stročnice in kapusnice. Strogo se morate izogibati mleka in mlečnih izdelkov, kruha in pšeničnih testenin, zelja in koruze.    

Krvna skupina A
Ljudje s krvno skupino A bi morali uživati večje količine živil rastlinskega izvora.  Zelenjavo, lečo, sojo, grah, polnozrnate žitarice. Jagodičevje in slive so prav tako priporočljive, občasno lahko uživate perutnino in fermentirane mlečne izdelke, papriko, paradižnik, tropsko sadje in citruse.

Krvna skupina B
Ljudem s krvno skupino B je dovoljena največja prehrambena raznolikost. Jeste lahko ribe, perutnino, jagnjetino, goveje meso, mlečne proizvode, zeleno zelenjavo, žitarice in vse vrste sadja. Iz prehrane bi morali popolnoma izločiti školjke, šunko, slanino in piščančje meso,  omejiti pa uživanje govedine, pšenice, paradižnika in koruze.      

Krvna skupina AB
Osebe s krvno skupno AB lahko jedo jagnjetino, puranje meso, mlečne proizvode, jajca, riž, tofu, slive, češnje, medtem ko bi se morali izogibati prekajenemu mesu in omejiti vnos govejega mesa, pšenice, koruze, tropskega sadja, pomaranč in banan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.