Magazin > Lepota & telo
38 ogledov

Prehranski semafor želijo ukiniti

živila nakupovanje trgovina Shutterstock
Rdeče oznake, ki opozarjajo na nezdravo živilo, so lahko pri nakupovanju v veliko oporo.

Prehranski semafor, ki na embalaži izdelka potrošniku daje takoj in jasno vedeti, ali gre za zdravo ali nezdravo živilo, bi lahko zaradi pritiska velikih korporacij oziroma prehranskih lobijev kmalu postal preteklost, so ta teden opozorili na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Te dni namreč v Bruslju poteka sestanek Sveta za konkurenčnost, ki bo pod točko razno razpravljal tudi o tem, kako uporabiti mehanizme spoštovanja konkurence in delovanja enotnega trga, predvsem z namenom, da se ugodi italijanski prehrambni industriji, ki želi doseči prepoved uporabe prehranskega semaforja.

Ob hitro naraščajoči debelosti in z njo povezanimi boleznimi je to znak za alarm, saj potrošnik kot kaže potrebuje še več pomoči in znanja. Morebiten umik semaforja, ki je dokazano učinkovit način podajanja informacij o hranilni vrednosti in primernosti živil, zato pomeni velik korak nazaj.

Komentarjev 1
  • erikkk 11:47 22.februar 2014.

    Tu se bo EU zdaj lahko dokazala koliko ji je res do zdravja evropejcev .. Sicer pa je pri meni hrana iz tujine črtana... in bi morala biti vsakomur ki mu je kaj do lastnega zdravja... .Danes pa tako ni ...prikaži več za vrjet niti tistemu kar piše na embalažam ... saj se reklamira zdravo v resnici pa se ponuja nezdravo. Človek največ naredi zase in svoje družinske člane, če ne naseda reklamnim bedarijam...