Magazin > Lepota & telo
34 ogledov

Premagajte vročino

Večkrat si privoščite obrazne kopeli. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Poleti koža potrebuje večji odmerek vlažnosti kot v preostalem delu leta. Predstavljamo vam nekaj idej, kako kljub vročini ostati sveži tudi v najbolj vročih poletnih dneh.

Pršila in kopeli za obraz
Poleti koža potrebuje večji odmerek vlažnosti kot v preostalem delu leta. Obrazu jo je treba privoščiti večkrat na dan, za to pa so na voljo tudi pršila za hidratacijo obraza. Izmenično prhanje rok in nog s hladno in toplo vodo (knajpanje) je odlična rešitev pri občutku težkih okončin, medtem ko za vročinske napade hladne kopeli niso dobra rešitev, opozarja dr. Valentinčič. Za svež videz je torej nujna hidratacija, zdravo pa je tudi potenje. Ker so potni madeži po drugi strani nadloga, jih preprečite s kamnom proti potenju.

Slabost znak dehidracije
Prva znaka dehidracije sta žeja in narasel srčni utrip, ki lahko kaj hitro prerasteta v glavobol, močno potenje, utrujenost, slabost, občutek omedlevice in mišične krče. Še posebno je treba biti pozoren pri dojenčkih. “Rdeča lička in temno obarvani nohti so prvi pokazatelj dehidracije pri otrocih. Koža nima pravega tonusa,” opozarja dr. med. Jadranka Grakalić Ljubetić in dodaja,"da je tedaj najprimernejša tekočina za rehidracijo, ki jo lahko vsakdo pripravi sam”.

Rehidracijska tekočina:
- 5 jedilnih žlic belega sladkorja
- 1 čajno žličko kuhinjske soli
- 1 liter prekuhane vode
- sok 2 pomaranč

Poleti manj hrane
Živila pokrijejo približno 20 odstotkov potreb telesa po tekočini. Poleti naj se najedilniku pogosto znajdejo živila z visoko vsebnostjo vode. “Najprimernejša so zelena solata, radič, paradižnik, grozdje, jagode ter različne zelenjavne mineštrice in sadni napitki,” pravi Grakalić Ljubetićeva in dodaja, da “poleti velja pravilo, manj ko pojemo, manj vroče nam bo”. V pasjih dneh se priporoča tudi uživanje mentola, ki ima hladilni učinek. Čeprav ne znižuje temperature, v receptorjih v ustih povzroči občutek hladnega.

Ohlajen dom je nuja
Da se bo hladen zrak v domu zadržal kar najdlje, izberite raje zunanja kot notranja senčila, gladke steklene površine in ploščice namesto preprog ter naravne materiale in zemeljske barve. “Najpomembnejša dejavnika sta prezračevanje in izolacija, k hladnejšemu zraku v stanovanju pa bodo pripomogla tudi okna, obrnjena proti severu,” pravi Mirjam Rogelj, notranja oblikovalka. V vročih dnevih je najučinkovitejša oblika hiše južnoevropska. Različne plezalke in drevesa dajejo senco in zagotavljajo čistejše ozračje, dodatno svežino pa zagotavlja tudi tekoča voda, ki prevzame toploto zraka.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.