Magazin > Lepota & telo
1 ogledov

Premaknite uro po korakih

Zaspanost je le ena od posledic prehoda na poletni čas. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Poletni čas. Pet nasvetov za manj stresen prehod.

Prehod na poletni čas, ki se bo zgodil naslednjo soboto ponoči, ko se bodo urini kazalci premaknili za uro naprej, v bioritem telesa vnaša stresne spremembe. Da bi prehod minil s čim manj zaspanosti in glavobola, se nanj v naslednjem tednu postopno pripravite tako, kot svetujejo strokovnjaki z newyorške univerze.

Vsak dan deset minut prej. Na nedeljsko zgodnje prebujanje se lahko pripravite tako, da v prihajajočem tednu vsak dan nastavite budilko za deset minut bolj zgodaj. Tako nedeljski krajši spanec ne bo nič posebnega.

Zagrnite zavese. Vsak dan ob določeni uri, malo preden se stemni, zagrnite zavese in tako prikličite večer. Enako lahko storite v nedeljo, saj boste tako priklicali večer takrat, kot ste ga navajeni. Nato postopoma odgrinjate okna vse pozneje.

Na srečo me pred težavami pri menjavi ure rešuje to, da nimam ustaljenega urnika in pogosto zelo malo spim.
Katarina Jurkovič, manekenka
Prebudite se v svetlobo. Zjutraj boste svoje telo lažje prebudili, če ga obsijete s svetlobo. Zajtrkujte pred oknom, čeprav se vam bo zdelo to sprva neprijetno. Za telo je močna dnevna svetloba znak, da je konec spanja.

Zvečer brez močnih luči. Isti razlog se skriva tudi za tem nasvetom. Svetloba pomeni budnost, zato zvečer ob zagrnjenih oknih ne uporabljajte močne razsvetljave. Prijetno zatemnjena soba vas bo prej zazibala v spanec.

Telovadba le sredi dneva. Večerna telesna dejavnost bo pripomogla k podaljševanju dneva in časa budnosti, zato se je raje lotite podnevi. Če telovadite zjutraj ter se vas popoldne poloti utrujenost in zaspanost, se nikar ne prepustite popoldanskemu počitku, saj se boste zbudili z glavobolom, zvečer pa spet ne boste mogli zaspati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.