Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Premalo spanja nevarno srcu

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Premalo spanja za skoraj 50 odstotkov poveča tveganje za srčne bolezni, pravijo britanski znanstveniki. Nehajte torej s poznimi odhodi v posteljo in zgodnjim vstajanjem.

Znanstveniki z britanske University of Warwick so ugotovili, da daljše obdobje s premalo spanja povečuje tveganje za srčne napade (za 48 odstotkov) in kapi (za 15 odstotkov). In dovolj spanja naj bi bilo za večino ljudi od šest do osem ur, opozarjajo. A zaradi preobremenjenosti je vse več takšnih, ki gredo v posteljo šele po polnoči, budilka pa jim zvoni že ob šestih ali še prej. Raziskovalci, ki jih je vodil Francesco Cappuccio, so analizirali podatke (za sedem do 25 let) o 470 tisoč ljudeh iz osmih držav, zaključke pa so objavili v European Heart Journal. Cappuccio je povedal: "V današnji družbi se pričakuje, da v svoje življenje strpamo vse več ... Trend poznih noči in zgodnjih juter je tempirana bomba za naše zdravje, zato morate ukrepati zdaj, da zmanjšate tveganje za izjemno nevarne bolezni." Optimalna dolžina spanja naj bi bila po Cappuccievem mnenju med sedem in osem ur.

Porušeno hormonsko ravnovesje
Raziskovalci sicer še ne vedo natančno, zakaj in kako pomanjkanje spanja škodi srcu in ožilju, a Cappuccio pravi, da je vse več dokazov, da premalo spanja vpliva na hormonsko ravnovesje v telesu – moteno je med drugim ravnotežje grelina in leptina, ki nadzorujeta apetit. Neprespani imajo povečano raven grelina, zato imajo lahko povečano telesno težo, visok krvni tlak in holesterol ter povečano tveganje za srčne bolezni, vse to pa lahko vodi v infarkt ali možgansko kap, pravijo strokovnjaki. Francesco Cappuccio je lani predstavil tudi pregled, povzetek 16 raziskav, v katere je bilo skupaj vključenih 1,3 milijona ljudi, in opozoril, da imajo ljudje, ki spijo manj kot šest ur, 12 odstotkov več možnosti, da bodo umrli pred 65. letom, kot tisti, ki spijo od sedem do osem ur.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.