Magazin > Lepota & telo
19 ogledov

Premalo spanja ubija

Osamljenost ni samota. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Velikokrat ali kar vsako noč spite manj kot šest ur? Zamislite se, saj prihaja še eno opozorilo.

Manj kot šest ur spanja je lahko krivo za prezgodnjo smrt, so sporočili britanski in italijanski znanstveniki. Pojasnili so, da so našli "nezmotljive dokaze o povezavi med premalo spanja in prezgodnjo smrtjo", in posvarili, da imajo ljudje, ki redno spijo manj kot šest ur, 12 odstotkov več možnosti, da bodo umrli pred 65 letom, kot tisti, ki spijo "idealnih" šest do osem ur.

Spimo vedno manj
Britanski in italijanski strokovnjaki so pod drobnogled vzeli številne raziskave o spanju, narejene v preteklih letih v Evropi, ZDA in vzhodni Aziji, in v katere je bilo vključenih približno 1,3 milijona ljudi. Francesco Cappuccio, vodja programa za spanje, zdravje in družbo na Univerzi Warwick, je povedal: "Moderna družba je doživela postopno zmanjšanje povprečne dolžine spanja. Ta vzorec je najbolj očiten med zaposlenimi za poln delovnik, kar namiguje, da manj spimo zaradi pritiskov po dolgem delovniku in delu v izmenah." Jim Horne s centra za raziskovanje spanja Loughborough pa dodaja, da sicer ni pomembna le dolžina spanja, ampak tudi drugi dejavniki: "Spanje je le pokazatelj psihičnega in fizičnega zdravja. Na spanje vpliva veliko bolezni in stanj, vključno z depresijo."

Dremavost je nevarna
Pomanjkanje spanja naj bi bilo med drugim povezano s srčnimi boleznimi, visokim krvnim pritiskom, debelostjo, diabetesom tipa 2 in povišanim slabim holesterolom. In če spimo več, to še ne pomeni, da smo bolj zdravi in da bomo živeli dlje, opozarja Horne in dodaja: "A manj kot pet ur spanja kaže, da najbrž nekaj ni v redu. Pet ur za večino ljudi ni dovolj in biti dremav čez dan pomeni povečane možnosti za nezgodo, nesrečo." Če morete, torej spite vsaj šest ur.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.