Magazin > Lepota & telo
16 ogledov

Premišljeni Dries Van Noten

Dries Van Noten, jesen/zima 2010/2011
1/22
Žurnal24 main
Belgijski oblikovalec Dries Van Noten je praktičen in človeku dopusti, da njegove kreacije nosi na svoj način. "Uživajte življenje, moda ni tako pomembna," pravi Dries.

Dries Van Noten je med študijem modnega oblikovanja delal pri več komercialnih modnih znamkah, denar pa si je služil tudi kot prodajalec v očetovem butiku. Kot eden izmed šesterice skupine Antwerp Six je na njihovi reviji leta 1986 v Londonu navdušil z moškimi majicami, ki sta jih odkupila newyorški Barneys in londonski Whistles. Kasneje so ga omenjene trgovine prosile, naj oblikuje enake majice v manjših številkah, ki bi bile namenjene ženskam. Še isto leto je odprl svoj prvi atelje v Antwerpu. Leta 1991 je v Parizu prvič predstavil svojo moško kolekcijo, dve leti kasneje pa še žensko.

 

Žensko in moško kolekcijo za jesen/zimo si oglejte v galeriji.

Njegov nekoliko čudaški stil ni povsem ugajal minimalističnim smernicam v zgodnjih 90. letih, a v novem tisočletju je Dries Van Noten navdušil s kreacijami, pri katerih je uporabljal tradicionalne, folklorne tehnike, materiale in barve iz Indije, Maroka in vzhodne Evrope. Njegov cilj je oblikovati obleke, ki so nevtralne v tolikšni meri, da jim posameznik še lahko doda svojo osebno noto.

Uspeh brez oglaševanja

Vsako leto predstavi štiri kolekcije, znamka pa ne vključuje oblačil haute couture, ampak le ready-to-wear. "Mogoče sem malo naiven, a ni mi všeč ideja ustvarjanja stvari, ki jih ne prodajaš v trgovinah," je v enem izmed intervjujev dejal Dries Van Noten, ki znamke ne oglašuje. Njegovo delo je New York Times pred leti opisal kot najbolj premišljeno v modnem svetu.

 

Van Noten živi s partnerjem Patrickom Vangheluwom na ogromnem posestvu v predmestju Antwerpa, kjer Dries goji svoje navdušenje nad vrtnarstvom. Rože so med drugim tudi njegova inspiracija. "Kaj je moj navdih? Vse, kar me obdaja, rože, slike ali človeško bitje," pravi Dries Van Noten.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.