Magazin > Lepota & telo
61 ogledov

Prepovedani solariji

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Pri sosedih solarijev mlajši od 18 let ne smejo uporabljati. Pri nas jim jih le odsvetujejo.

Za mladoletne Avstrijce bo od 1. septembra zaradi povečane verjetnosti, da bi zboleli za katerim od kožnih rakov, z zakonom prepovedana uporaba solarijev. V Sloveniji se o podobnem ukrepu še ne razmišlja, so povedali na ministrstvu za zdravje. Povsod na Avstrijskem, kjer ponujajo storitev umetnega sončenja (solarij), bodo po novem obiskovalci morali predložiti osebni dokument. Z njim
bodo dokazovali, da so starejši od 18 let. Če ponudnik nadzora nad starostjo obiskovalcev ne bo izvajal, mu grozi globa v višini 2.180 evrov.

Eno na dan, 10 na leto

Da umetno sončenje v solarijih povzroča kožnega raka, dokazujejo najnovejše raziskave. Stroka celo ugotavlja, da se tveganje za pojav kožnega raka poveča za 75 odstotkov, če se solarij uporablja pred 35. letom. Seveda je to odvisno od izpostavljenosti sevanja UV-žarkov. Stroka zato mlajšim od 18. let odsvetuje uporabo solarija, drugim pa priporoča: "Ne več kot eno umetno sončenje na dan in ne več kot deset na leto." Zaradi rakotvornosti je mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC) naprave za umetno sončenje že lani uvrstila v
prvo skupino rakotvornih snovi za ljudi. Med temi so še azbest, tobak in ionizirana sevanja. Več o (ne)varnem sončenju lahko preberete v brošuri na naslovu http://www.inis.si/fileadmin/user_upload/Solariji/Solariji_in_zdravje.pdf.

Posledice UV-sevanja

  • Kožni rak. Izpostavljanje naravnemu ali UV-sevanju iz umetnih virov je dejavnik tveganja za pojav različnih vrst kožnega raka.
  • Pospešeno staranje kože. Vsako izpostavljanje UV-sevanju – ne glede na vir – ima lahko za posledico strukturne poškodbe kože (zaradi propadanja vlaken kolagena).


Miniintervju s Tanjo Zeni iz M fita (ponudnik solarijev)

Koliko je star povprečen obiskovalec?
Od 20 do 45 let. Vsem svetujemo in dajemo navodila za pravilno uporabo solarija glede na njihov tip kože. Pri mlajših od 16 let želimo, da se sončijo v spremstvu staršev.

Kaj so negativni učinki solarija?
Pojavijo se pri čezmerni in nepravilni uporabi solarija. Kažejo se kot rdečica, srbečica ali izpuščaji na koži.

Kolikorat na mesec svetujete uporabo solarija?
Enkrat do dvakrat na teden. Dermatologi ocenjujejo, da je v solariju primerno prebiti do 20 ur na sezono.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.