Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

Preprečite dnevne more

nočna mora, strah Žurnal24 main
Nočne more ima vsaj enkrat na mesec pet do deset odstotkov odraslih. Zakaj?

"Večina sanj, v katerih doživljamo grozo, lahko prinaša dragoceno učenje o nas samih. Bojimo se jih predvsem zaradi svojih pogosto napačnih predstav o njih," pravi Damijana Voglar s Slovenskega inštituta za psihoterapijo.

Po nekaterih teorijah nas nočne more opominjajo na težavo v našem doživljanju, ki si jo težko priznamo.
Damijana Voglar, Slovenski inštitut za psihoterapijo
Odkrijte notranji konflikt
"Moraste sanje nam lahko dajo izjemno priložnost, da se spoprimemo s svojimi negativnimi čustvi, se jih zavemo in le tako z njimi tudi delamo, torej prek procesa zavedanja sprožimo tudi proces zdravljenja. Opozarjajo nas na notranje neravnovesje, na notranji konflikt, ki ga moramo odkriti. In ko nam to uspe, lahko sprostimo veliko energije, potrebne za druga življenjska področja. Tako lahko preprečimo pojav 'dnevnih mor', kot so bolezni in slabi medosebni odnosi," razlaga Voglarjeva.

More tudi zaradi stresa
"More se pojavijo tudi zaradi hude utrujenosti, izpostavljanja stresu in hudih življenjskih okoliščin, kot so izguba bližnjih in dela ter pojav bolezni. Lahko pa so stranski učinki jemanja določenih zdravil," pojasnjuje Voglarjeva.

Sproščanje in nadzor sanj
Sami si lahko pomagamo denimo z različnimi tehnikami sproščanja in nadzora sanj, z gibanjem in osrečujočimi medosebnimi odnosi. Ko tesnobe ne moremo razrešiti sami, je treba obiskati strokovnjaka, dodaja sogovornica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.