Magazin > Lepota & telo
201 ogledov

Presenetljivo. To je prvi simptom za Alzheimerjevo bolezen

babica, starostnica Profimedias
Ne izguba spomina, ampak pešanje voha.

Slabše prepoznavanje vonjav bi lahko bil prvi znak za Alzheimerjevo bolezen, razkriva nova študija raziskovalcev ameriške bolnišnice Masachusetts General Hospital. Strokovnjaki so razvili metodo, ki na podlagi pacientove zmožnosti prepoznavanja vonjav odkriva verjetnost, da bo oseba zbolela za omenjeno boleznijo.

To sicer ni prva raziskava, ki je potrdila povezavo med vohom in Alzheimerjevo boleznijo, je pa ponudila najbolj trden dokaz zanjo. Zdravnik Mark Albers pravi, da slabši voh, ki nastane kot posledica omenjene bolezni, lahko zaznamo kar deset let pred izgubo spomina.

Študija, v katero je bilo vključenih 183 pacientov, pri katerih so potrdili povečano verjetnost za nastanek bolezni, razkriva, da so tisti, pri katerih so se že kazali zgodnji znaki Alzheimerjeve, slabše zaznavali in identificirali vonjave.

Poskusni zajčki so morali najprej prepoznati 10 znanih vonjav: mentol, nageljnove žbice, usnje, jagode, španski bezeg, ananas, dim, milo, jagode ali limono. Nato so morali izpolniti vprašalnik o teh vonjavah, s čimer so testirali njihov spomin na vonjave. Za konec pa so jim pod nos pomolili dve različni vonjavi in jih vprašali, ali gre za enak vonj ali za različna.

S študijo so lahko prepoznali tiste paciente, katerih rentgenske slike možganov so že razkrivale prve znake Alzheimerjeve bolezni.

Če bodo te rezultate potrdile tudi druge raziskave, bi lahko s tem enostavnim in poceni testom hitro odkrili, kdo so najboljši kandidati za testiranje novih zdravil, ki bi preprečila nadaljnji razvoj bolezni, so prepričani raziskovalci.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 17:52 16.november 2016.

    Pri vseh teh nastopajočih bolezenskih znakih , ki jih zvem v takšni obliki po cajtengih , sem prišel že zdavnaj do zaključka , da sem neozdravljivo bolan ! Sam ne vem od katere bolezni !