Magazin > Lepota & telo
2100 ogledov

Pretres možganov: preprost test

Poškodbe glave zahtevajo še posebno pozornost. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Pretres možganov ni nedolžna zadeva, lahko pride do začasne izgube občutka za koordinacijo, motnega vida in motenih refleksov.

Vendar ni vedno lahko ugotoviti, ali je ima nekdo pretres možganov. Športniki se pogosto vrnejo nazaj na igrišče, čeprav po udarcu čutijo vrtoglavico in blago omotico. Možgani po pretresu, celo blažjem, potrebujejo čas, da se spočijejo in si opomorejo, ponovljene možganske poškodbe pa lahko vodijo do začasne ali trajne invalidnosti.

Upočasnjene reakcije
Raziskave so pokazale, da se reakcijski čas po pretresu možganov upočasni, kar so testirali v laboratorijih s pomočjo računalnikov, dr. James Eckner z Univerze v Michiganu (ZDA), pa se je domislil veliko preprostejše metode – s palico, na kateri so označeni centimetri. Testirana oseba s prsti in dlanjo naredi krog okoli spodnjega dela palice, vendar se je ne dotika. Oseba, ki izvaja test, drži palico nad zaokroženo dlanjo in jo brez opozorila spusti, tako da začne padati, testiranec pa jo mora čim hitreje uloviti. Na osnovi ''ujetih'' centimetrov se vidi, za koliko je palica padla, kar se pretvori v reakcijski čas.

Za svoj poskus je Eckner pred začetkom tekmovalne sezone testiral 209 študentov, samih aktivnih športnikov, da bi dobil njihov reakcijski čas. Če je športnik pozneje med tekmo dobil udarec v glavo, test s palico pa pokazal počasnejši odziv, so športnika odpeljali v bolnišnico na dodatne preglede. ''Osem športnikov je utrpelo pretres možganov, ki so ga potrdili v bolnišnici. Od teh je imelo sedem počasnejši reakcijski čas na testu s palico. V povprečju so bili za 15 odstotkov počasnejši kot na merjenju pred začetkom sezone,'' je povedal Eckner, ki meni, da je njegova naprava poceni in si jo lahko privoščijo tudi tisti z zelo majhnim proračunom. Metodo namerava še razvijati in v nadaljnje študije vključiti tudi kontrolno skupino in večje število športnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.