Magazin > Lepota & telo
455 ogledov

Preverite kožna znamenja

Na pregled pojdite, kadar opazite sumljive spremembe, opisane v ABCDE-sistemu, a Žurnal24 main
V soboto, 17. aprila, bodo v dermatoloških ambulantah po Sloveniji potekali brezplačni pregledi kožnih znamenj, na katera se je zaradi zasedenosti dobro naročiti čim prej.

Preglede v okviru projekta za zgodnje odkrivanje melanoma organizirata Združenje slovenskih dermatovenerologov in laboratorij La Roche-Posay.

Znamenja. Pri pregledovanju znamenj bodite pozorni na A – nesimetričnost, B – omejitev (robovi), C – barvo, D - premer in E – dvig znamenja nad raven kože.
Pregled je bistven
Pri pregledu si bo zdravnik pobliže ogledal znamenja in vas povprašal o njihovih morebitnih spremembah in vam povedal, če imate razlog za skrb. Sumljiva kožna znamenja je treba hitro odstraniti, poseg se izvaja pod lokalno anestezijo. "Okoli znamenja se odstrani pol milimetra zdrave kože, v globino pa približno dve tretjini debeline kože," pojasnjuje Tomaž Janežič, specialist plastične, estetske in rekonstruktivne kirurgije. "Brazgotina je v večini primerov komaj vidna," dodaja. Strah pred posegom torej ni potreben, zato kar pogumno na testiranje.

Kdo je bolj izpostavljen?
"Poleg opeklin v zgodnjih letih, so bolj izpostavljeni razvoju melanoma ljudje z velikim številom pigmentnih znamenj. Ljudje, ki imajo več kot petdeset znamenj, imajo večje tveganje za razvoj melanoma," pojasnjuje dermatolog Miloš Pavlović iz dermatološkega centra Parmova. "Poleg števila znamenj, je pomemben tudi njihov izgled. Nekatera so atipična in nepravilna – ljudje z atipičnimi znamenji so prav tako bolj izpostavljeni razvoju melanoma. Če ima ožji sorodnik (na primer starš, teta ali stric) melanom, imajo povečano možnost za razvoj melanoma tudi drugi krvni sorodniki," še pravi Pavlović.

Miniintervju z Markom Hočevarjem, predstojnikom kirurgije na Onkološkem inšitutu Ljubljana

Na kaj moramo biti pozorni pri kožnih znamenjih?

Telefonska številka za brezplačen pregled je: 080 26 44.

Na več stvari (oblika, velikost, barva...), ki so jih zaradi sistematičnosti strokovnjaki združili v sistem ABCDE, kjer pomeni:
A (nesimetričnost; angleško - asimetry): pigmentn o kožno znamenje je nesimetrične in nepravilne oblike
B (omejitev; angleško - borders): omejitev  znamenja je nepravilna, odsekana ali zabrisana.
C (barva; angleško - color): nehomogeno obarvanje znamenja, ki  je večbarvno (lividna, modra, siva, rjava, rdeča), vsaj na enem mestu pa skoraj vedno črno, je zelo pomemben  znak za melanom.
D (premer; angleško - diameter): vsa znamenja večja od 6 mm je potrebno jemati resno, zlasti, če je prisoten še kakšen drug ABCDE znak .
E (dvig dela  znamenja nad nivo kože; angleško - elevation): znamenja dvignjena nad nivo sosednje kože so sumljivejša za melanom, ki se v določeni fazi invazije ponavadi na enem delu pigmentacije dvigne nad nivo ostale lezije.

Normalna pigmentna znamenja, ki jih ima odrasel človek do 40, so simetrične oblike, pravilnih robov (omejitve), homogeno obarvana (samo ena barva), velika do 6 mm in običajno v nivoju sosednje kože. Zelo pomembno je, da si znamenja gledamo sistematično (npr. enkrat mesečno), saj lahko tako zaznamo že zelo drobne spremembe v obliki, barvi, omejitvi ... Vsaka dinamika (sprememba) pove več kot samo ena lastnost.
 
Kdaj moramo na pregled?
Priporočamo sistematično enkrat mesečno samopregledovanje kože celega telesa. Na pregled gremo vedno, kadar opazimo sumljive spremembe opisane v ABCDE-sistemu ali pa v primeru spreminjanja znamenja.
 
Zakaj je pomembno, da se nevarne kožne spremembe odkrije dovolj zgodaj?
Če odkrijemo kožni melanom dovolj zgodaj, potem je to v večini primerov ozdravljiva bolezen, ki jo pozdravimo s preprostim posegom v lokalni anasteziji, kjer znamenje izrežemo v celoti. V primeru, da sumljivo spremembo gledamo predolgo ali povsem ignoriramo, pa lahko pride do zasevanja melanoma po telesu, ki pa je v večini primerov neozdravljiva bolezen.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.