Magazin > Lepota & telo
78 ogledov

Preverite prehransko tabelo!

Industrijsko predelana hrana je vir vseh prehranskih težav moderne družbe, meni Žurnal24 main
Deklaracije. Preverite prehransko tabelo, pozor pri enostranskem označevanju.

"Če živilo nima prehranske tabele s podatki o kalorijah, beljakovinah, maščobah in ogljikovih hidratov, se ga izogibajte. Večina izdelkov teh podatkov ne vsebuje z razlogom – odvrnil bi kupca od nakupa," pravi Natan Hojč, svetovalec za prehrano in prehranske dodatke.

Spremembe deklaracij
Ravno označevanje hranilne vrednosti živil in splošno označevanje predpakiranih živil pa sta dve od napovedanih novosti zakonodaje na ravni Evropske unije. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) pojasnjujejo, da bosta obravnava in sprejetje uredbe zaključena leta 2011/2012. Uredba o obveščanju potrošnikov o živilih bo, kot pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), veljala za ves evropski prostor z enakimi določili. "Predlog za novo zakonodajo je tudi, da bo morala biti vsebnost soli označena kot sol in ne kot natrij," dodajo.

Ozaveščanje na Veskajjes.si
Medtem ko Hojč meni, da ljudje v povprečju nismo dovolj pozorni na deklaracije na živilih, na ZPS pravijo, da se vse več potrošnikov zaveda "pomena uživanja zdravju koristnih živil, zato jih tudi vse več preveri označbo na izdelku, ko prvič kupujejo živilo". Dokaz vidijo tudi v odzivu na interaktivno spletno stran www.veskajjes.si, kjer so živila ovrednotena s sistemom označevanja živil, ki ga je uvedla britanska Food Standard Agency.

Če je naredil človek, ne uživaj, to je splošen nasvet, ki izhaja iz teorije prehrane za aktivne v ZDA.
Natan Hojč, prehranski strokovnjak

Naraščajoče ozaveščenosti potrošnikov pa se zavedajo tudi proizvajalci, zato jih vse več na živilu navede tudi razširjeno prehransko tabelo. Hojč svetuje, da se izdelkov, na katerih je taka tabela sicer navedena, vendar imajo več kot 15 gramov maščob na sto gramov ali več kot 15 gramov navadnega sladkorja, izogibate. "Potrošniki naj bodo pozorni tudi na tako imenovano enostransko označevanje. Na živilu je na primer izpostavljeno, da ne vsebuje transmaščobnih kislin, visoka vsebnost soli pa je zamolčana," opozarjajo na ZPS.

Pomanjkljive oznake
"Več pomanjkljivosti pri oznakah roka uporabnosti, sestavin in imena izdelka je pri predpakiranih živilih, nepravilnosti pri oznaki porekla in kategorij pa pri nepakiranih živilih, zlasti sadju, zelenjavi in mesu," pravijo na MKGP. Lani so kršitve predstavljale kar osem odstotkov vseh pregledanih vrst živil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.