Magazin > Lepota & telo
73 ogledov

Previdno pri nakupu očal za otroke

otrok Shutterstock
Kakovostna sončna očala so obvezna oprema v topli polovici leta. Izberite jih pravilno.

Pri nakupu je treba biti pozoren tudi na pravilno velikost očal,” opozarjata optik in oftalmolog. Očala namreč otroku nikakor ne smejo biti premajhna. “Lahko so malo večja, saj se lahko večina s prilagoditvijo pravilno namesti. S tem je zaščita večja, očala pa bodo otroku prav dlje,” pojasnjujeta. Kakovosten par malce večjih otroških očal bo z nekaj sreče tako zdržal več kot eno 
sezono.

Otrok naj začne kakovostna sončna očala uporabljati čim prej, lahko tudi že pred šestimi meseci. Predvsem to velja za malčke, ki so veliko na soncu, saj roženica in leča otroka slabo absorbirata UV-žarke, zato jih lahko preveč prispe na mrežnico (rumeno pego),” pravita oftalmolog Boris Tomec in optik Metod Gorenc iz Optike Feliks. Z zaščito otroških oči zato ne čakajte predolgo, saj je tudi prvo pomladansko sonce že dovolj močno.

Pravilno spolirana stekla

“Pri otroških očalih ne smemo gledati na modne smernice, ampak na to, da pravilno stojijo, da so leče kakovostne in da so zadosti velika,” poudarjata strokovnjaka. Pri nakupu bodite tako pozorni predvsem na kakovost stekel, saj morajo biti pravilno spolirana (da se izognete optičnim napakam). Pri nepravilno spoliranih steklih je po njunem mnenju večja verjetnost pojava glavobolov, prav tako pa taka očala lahko povzročijo optične okvare (prizme, dioptrije ...), kar pri dolgotrajni uporabi in morebitni družinski nagnjenosti k slabovidnosti lahko pripelje do tovrstnih 
težav z vidom.

Kupujte jih z otrokom

Čeprav vas morda zamikajo otroška očala v izložbi, jih ne kupujte sami. “Otroka vzemite s seboj, saj boste tako skupaj z optikom lažje našli očala, ki pravilno stojijo na nosu in so pravilne velikosti,” pravita sogovornika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.