Magazin > Lepota & telo
94 ogledov

Previdno s pločevinkami

Ne tvegajte okužbe in pločevinko pred uporabo obrišite. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Pitje iz pločevink. Strahu pred okužbo ni, vendar pločevinko pred uporabo vseeno vsaj obrišite.

"Na počitnicah v Aziji sem v baru poleg pločevinke pijače dobil tudi krpico, da jo očistim. Zanima me, kako je s higieno pločevink pri nas," se je na nas obrnil bralec. Kot pravijo na Zdravstvenem inšpektoratu RS (Zirs), pri nas nimamo predpisa, ki bi nosilcem živilske dejavnosti nalagal, da morajo pločevinke s pijačo pred prodajo razkužiti.

Ustrezna higiena
"Vse stopnje proizvodnje, predelave ter distribucije hrane in pijače morajo izpolnjevati ustrezne higienske razmere, določene v uredbi o higieni živil. Uredba med drugim navaja zahtevo, da materiali, uporabljeni za embaliranje in pakiranje, ne smejo biti vir kontaminacije," sporočajo z Zirsa.

Zaščitena pred vplivi
Kakšen je postopek polnjenja pločevink, so nam povedali v Pivovarni Union Ljubljana. "Postopek je za vse pijače enak – polnjenje, zapiranje, tunelska pasterizacija (oblivanje pločevink z vodo primerne temperature), datiranje in foliranje (pločevinke na kartonastem pladnju ovijemo v folijo). Celoten postopek je avtomatski. Skratka, pločevinka je zaščitena pred zunanjimi vplivi," pravi Janez Kešnar iz Pivovarne Union in dodaja, da so pri prodaji ukrepi za zagotavljanje snažnosti pločevinke verjetno odvisni od pričakovane stopnje snažnosti v nekem okolju. "Mehiško pivo corona se recimo pije iz steklenice, pred pitjem pa se na grlo natakne rezina limone. To ni samo kakšen marketinški trik, pač pa v okolju visokih temperatur, vlage in nižjih higienskih standardov tudi način delne dezinfekcije," konča Kešnar.

Pijačo prelijte v čist kozarec
"Primera okužbe zaradi pitja iz pločevinke ne poznam, čeprav je teoretično seveda možno dobiti katerokoli okužbo, tako bakterijsko, glivično in virusno," pravi Boris Kralj, specialist dermatovenerologije. "Odvisno je, kje je bila pijača shranjena, kako je s transportom, zato v vsakem primeru svetujem, da se pred uporabo pločevinko opere pod tekočo vodo ali vsaj obriše. Razkuževanje pa se mi ne zdi potrebno," svetuje Kralj. Če je možno, pijačo iz pločevinke prelijte v kozarec, ali pa uporabite slamico, ki naj bo zapakirana. Bodite pozorni na zunanji videz pločevinke – če je preveč umazana, se pijači raje odrecite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.