Magazin > Lepota & telo
22 ogledov

Previdno z dodatki

Najpomembnejša je zdrava in uravnotežena prehrana, so sporočili iz Lekarniške zb Žurnal24 main
V zadnjih letih se je zelo povečala prodaja vitaminsko-mineralnih pripravkov, katerih pretirana uporaba je lahko tudi škodljiva.

Pred nakupom se je nadvse priporočljivo posvetovati s strokovnjakom v lekarni, so sporočili na novinarski konferenci lekarniške zbornice.

Kdaj poseči po dodatkih?
Najpomembnejša za optimalno delovanje telesa je uravnotežena in čim bolj mešana prehrana. ˝Če smo zdravi, pravzaprav ne potrebujemo vitaminskih dodatkov,˝ meni imunolog Alojz Ihan. Uporaba vitaminskomineralnih pripravkov je smiselna, kadar naša prehrana ni zadosti uravnotežena-če denimo določenih snovi ne moremo prebavljati-ali kadar so potrebe po vitaminih in mineralih povečane. Takšni primeri so denimo pomanjkanje apetita, dolgotrajna izčrpanost, okrevanje po bolezni, povečana potreba pri športnikih, nosečnicah, doječih materah, otrocih v obdobju intenzivne rasti, različnih dietah, nekaterih kroničnih boleznih in ne nazadnje pri kajenju in alkoholizmu.

Pretiravanje ni zdravo
Pri uživanju vitaminskih in mineralnih dodatkov moramo upoštevati priporočen dnevni vnos (RDA), v določenih primerih lahko daljši čas jemljemo do največ trikratno vrednost RDA. Ne smemo pa prekoračiti najvišje ravni vnosa (UL), saj utegnejo biti večji odmerki nekaterih vitaminov in mineralov, ki se jemljejo dlje časa, nevarni za zdravje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.