Magazin > Lepota & telo
55 ogledov

Previdno z izdelki "z okusom sadja"

sok Shutterstock
V zdravo raznovrstno prehrano odraščajočega otroka vedno spada tudi sadje. Toda pri izbiri bodite pazljivi in dajte prednost svežemu sadju in ne izdelkom, ki ga vsebujejo.

Nova raziskava ameriške zveze potrošnikov, ki si je za drobnogled vzela vsebnost sadja v izdelkih za otroke, ki so oglaševani kot sadni, je namreč pokazala, da ti izdelki sadje vsebujejo le izjemoma.

Okus sadja ni sadje

Najpogostejša zavajajoča trditev na tovrstnih izdelkih je “z okusom sadja”, kar mnoge zavede v zmotno razmišljanje, da je sadje tudi ena izmed sestavin, kar pa ne drži. Privlačno so videti tudi koščki posušenega sadja v kosmičih, toda raziskava je pokazala, da so v večini sestavljeni iz glukoznega sirupa, sladil in umetnih barvil. Pogoste zmote o vsebnosti sadja zadevajo tudi sadne napitke z velikim deležem sladkorja. Sadna pijača ni sadni sok – ta lahko predstavlja le njen delež.

Brez umetnih sladil

Zavajajoče, čeprav tehnično pravilne, so tudi trditve, da izdelek ne vsebuje konzervansov, je brez sladkorja ali brez umetnih sladil, saj to ne pomeni, da je v embalaži le sadje. Sadni sok brez konzervansov in umetnih sladil z obilo dodanega sladkorja nikakor ni primeren nadomestek za sveže sadje. Oziroma, če povemo nekoliko drugače: brez umetnih sladil in barvil so tudi številne gazirane pijače z okusom sadja, za katere pa najbrž nikoli ne bi pomislili, da bi z njimi nadomestili jabolko ali banano.

Hranila

Sadje je pomemben vir vlaknin, ki jih v zdravi prehrani ne sme primanjkovati, saj poskrbijo za občutek sitosti in urejeno prebavo. “Z dodatkom zelenjave ali sadja, ki imata visoko hranilno vrednost, lahko pomembno izboljšamo preskrbo z vitamini in minerali,” svetujejo na inštitutu za varovanje zdravja. “Poleg tega imata tudi relativno nizko energijsko vrednost zaradi višje vsebnosti vlaknin, zato bi ju morali vključiti v prav vsak obrok,” še pojasnjujejo. Za sadje je vedno pravi čas. Vključite ga v zajtrk, ga ponudite otroku za malico ali iz njega naredite okusno in vitaminov polno večerjo.

Komentarjev 2
  • privat 18:35 19.november 2012.

    kupite fruktalove proizvode in podprite družino Karađorđević...

  • erikkk 11:50 18.november 2012.

    ahaahhh sej pa je lahko vpisan visok delež sadjav resnici pa je majhen ali celo ničen ..