Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Pri alergijah najslabši blackberry

Blackberry Reuters
Strokovnjaki opozarjajo, da nekateri pametni telefoni povzročajo alergije.

Pri uporabnikih pametnih telefonov največ alergij povzročata kobalt in nikelj. Raziskovalci so vzeli pod drobnogled več priljubljenih mobilnikov in primerjali, kateri od njih je za uporabnike najbolj varen. Ugotovili so, da je blackberry najslabša izbira za uporabnike, ki so alergični na nikelj, medtem ko so iphoni in telefoni, ki imajo operacijski sistem Android, bolj varna izbira.

"Približno ena tretjina blackberryjev vsebuje nikelj, medtem ko v drugih telefonih niso našli ne niklja ne kobalta," je povedala avtorica raziskave Tania Mucci, ki preiskuje alergije v bolnišnici v Mineoli v New Yorku. "Obe kovini namreč lahko povzročita alergijsko reakcijo, med drugim izsušene in srbeče predele na ličnici, čeljusti in ušesih."

Nikelj je eden najpogostejših alergenov, ki prizadene 17 odstotkov žensk in 3 odstotke moških. Najpogostejši simptomi, ki se pojavijo, so rdečica, oteklina, srbečica, ekcemi, mozolji in občasne brazgotine.

Raziskovalci so testirali 72 mobilnikov – med njimi 25 iphonov, 17 motorol droid, 9 blackberryjev in 21 telefonov na preklop. Zaključek je bil, da se morajo uporabniki blackberryjev, ki imajo alergije, izogibati dolgim pogovorom, pošiljanju esemesov in daljši uporabi telefona nasploh, če se pri njih pojavijo omenjeni simptomi. Medtem ko je prisotnost alergenov pri iphonih in telefonih z Androidom manjša, so se telefoni na preklop izkazali za najslabše. Okoli 91 odstotkov slednjih vsebuje nikelj, 52 odstotkov pa kobalt.

Za tiste odvisnike, ki se težko ločijo od svojega mobilnika za dlje časa, strokovnjaki priporočajo uporabo plastičnih ovitkov, brezžičnih slušalk in zaščitne folije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.