Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Pri brezposelnih več srčnih infarktov

srce, pregled, zdravnik Shutterstock
Nezaposlenost vpliva na srce v enaki meri kot kajenje.

Študija je zajela več kot 13 tisoč Američanov. Tveganje za srčni infarkt se je v prvem letu po izgubi službe povečalo za četrtino, povečevalo pa se je tudi z nadaljnjimi odpuščanji. Pri ljudeh, ki so dali odpoved, tveganja ni bilo mogoče opaziti. Strokovnjaki so mnenja, da je za to kriv stres.

Pretekle raziskave so pokazale, da ima stresna služba enak vpliv na srčni infarkt. Strokovnjaki poudarjajo, da stres ni neposreden vzrok za bolezni srca, vendar veliko pripomore k tveganju.

V zadnji raziskavi, ki je potekala skoraj dvajset let, je bilo med dobrimi 13 tisoč udeleženci več kot tisoč srčnih infarktov. Ko so raziskovalci osebe z infarkti vzeli pod drobnogled, so ugotovili, da so k infarktu nagnjeni moški in ženske, ki kadijo, so predebeli, premalo telovadijo ali se sploh ne gibajo. Med njimi so bili tudi starejši in osebe z visokim krvnim pritiskom ali sladkorno boleznijo.

Izguba službe je bila prav tako povezana s tveganjem. Kar pri 27 odstotkih oseb, ki so pred kratkim ostale brez zaposlitve, ne glede na poklic, so se pojavili srčni infarkti. Možnost za srčni infarkt pa se je povečala na dve tretjini pri ljudeh, ki so izgubili službo štirikrat ali večkrat. Pri kadilcih se je možnost povečala na 44 odstotkov.

Komentarjev 1
  • privat 19:42 06.december 2012.

    tega naši politiki nevedo!! Bolje je privatizirat državo?? in kaj zdaj ko nič ne funkcionira??