Magazin > Lepota & telo
24 ogledov

Pri kadilcih škoda večja

Veliko antioksidantov vsebuje tudi kakav, zato posezite po kakovostni temni čoko Žurnal24 main
Antioksidanti upočasnijo staranje in telo branijo pred boleznimi.

Preventivno
Antioksidanti pomagajo pri boju s prostimi radikali, katerih škodljivo delovanje spodbuja razvoj bolezni živčevja in ožilja, pojav malignih obolenj in številnih težko ozdravljivih boleznih. "Manjša škoda, ki jo prosti radikali delajo v našem telesu, so vidni v prehitrem staranju, slabi koži kadilcev in slabšem imunskem sistemu," razlaga nutricionistka Mojca Cepuš.

Najokusnejši.
Med najokusnejšimi antioksidanti najdemo baziliko, temno čokolado, jagode godži, ameriške oreščke in borovnice.

Prehranski dodatki niso nujni
Antioksidanti upočasnijo ali preprečijo oksidacijo pomembnih celičnih sestavin – kot lovilci prostih radikalov se po reakciji z radikali pretvorijo v stabilnejše, manj škodljive radikale, ki jih telo lahko izloči. Nutricionistka razlaga, da oksidacijske reakcije v telesu potekajo ves čas: za obrambo pred bakterijami, škodljivimi vplivi kajenja, sončenja, zdravil in stresa, nezdrave prehrane, pesticidov, umetnih barvil in konzervansov. "Toda prehranske dodatke svetujem le, če je stranka bolnik in zaradi določenih težav kakšne hrane ne more ali sme uživati, če je profesionalni športnik, če popije veliko alkohola ali pokadi veliko cigaret," končuje Cepuševa.

Najmočnejši
Telo boste pred prostimi radikali zaščitili, če boste jedli zdravo. "Iz prehrane izločite vse rafinirane in predelane jedi ter jih zamenjajte s surovo zelenjavo in sadjem, surovimi oreščki, kakovostno maščobo in stročnicami," svetuje Mojca Cepuš. Obroke popestrite z začimbami, kot so bazilika, peteršilj, cimet in origano, saj prav te na lestvici najmočnejših antioksidantov zasedajo najvišja mesta.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.