Magazin > Lepota & telo
39 ogledov

Pri nakupu oblačil ubogajte nos

Večkrat nošena oblačila so bolj zdrava kot nova, saj so iz njih bolj izprane zdr Žurnal24 main
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se vsako leto zastrupi do dva milijona ljudi, četrtina vseh zastrupitev pa je povezana z bombažem.

"Učinkovita preventiva je uporaba vlaken iz ekološke proizvodnje, za katero je značilna uporaba rastlin, ki niso gensko spremenjene in imajo bolj kakovostna vlakna z manj nečistočami," pravi Rene Suša iz Društva za človekove pravice in človeku prijazne dejavnosti Humanitas.

Če vam kakšen kos oblačila v trgovini smrdi, se vprašajte, zakaj. Tudi nos vam lahko marsikaj pove.
Rene Suša, Društvo Humanitas
Prisoten v visoki modi
"Oblačila iz biovlaken ne vsebujejo ostankov pesticidov, ki lahko delujejo kot močni alergeni," opozarja Suša. Ekološki bombaž pa je prisoten tudi v visoki modi. Med drugim tovrstni bombaž uporabljajo uveljavljene znamke, kot sta Versace in Victoria's Secret, med oblikovalci pa sta po tem znani Stella McCartney in Linda Loudermilk. Suša zavrača tudi morebitne omejitve tekstilnih izdelkov bombaža iz ekološke proizvodnje v neživih barvah: "V nekaterih primerih so odtenki res nežnejši, vendar obstajajo ekološka barvila, ki imajo neomejeno paleto barv." Izdelki iz ekoloških vlaken so označeni s posebnim znakom, ki zagotavlja spoštovanje mednarodnih standardov. Zaradi bolj zapletene proizvodnje in višjih standardov so oblačila nekoliko dražja.

Povpraševanje narašča
Poleg bombaža Suša opozarja na tekstilne izdelke drugih ekoloških vlaken, kot so lan, konoplja in volna. Opozarja tudi, da so "večkrat nošena oblačila bolj zdrava kot nova, saj so iz njih bolj izprane zdravju škodljive snovi". O obsegu povpraševanja po ekološkem bombažu ni bilo opravljenih raziskav, po ocenah Suše pa naj bi v Sloveniji znašalo slab odstotek. Sogovornik dodaja, da se "povpraševanje verjetno pospešuje tudi v Sloveniji, saj se je lani prodaja oblačil iz ekološkega bombaža na svetovni ravni povečala za 35 odstotkov".

Dejstva:

  • Pri neekološki proizvodnji bombaža je prisotnih približno 25 odstotkov vseh insekticidov in pesticidov, uporabljenih na svetu.
  • Za proizvodnjo ene majice s kratkimi rokavi je potrebnih 15 dekagramov kemikalij, predvsem pesticidov in gnojil.
  • Za proizvodnjo kilograma bombaža je v nekaterih primerih potrebnih tudi 25 tisoč litrov vode.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.