Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Pri nas lani presadili 117 organov

srce Shutterstock
Lani so v Sloveniji opravili 117 presaditev organov, kar nas uvršča med deset najuspešnejših držav v Evropi.

Od tega so presadili 62 ledvic, 28 src in 27 jeter, pridobili so pljuča za šestnajst bolnikov za presaditev na Dunaju, pet za trebušno slinavko, so sporočili iz UKC Ljubljana, kjer sicer izvajajo tudi nacionalne programe za transplantacijo kostnega mozga, kože, hrustančnih celic in roženice, poroča služba za odnose z javnostmi UKC Ljubljana.

"Transplantacija ledvice je izjemno pomembna za kvaliteto življenja posameznika; tistemu, ki potrebuje transplantacijo srca, jeter ali pljuč, pa pomeni edino možnost preživetja. Na področju transplantacij smo v Sloveniji dobri, upamo pa, da bomo v prihodnosti opravili še več transplantacij, predvsem več transplatacij ledvic, ter se tudi po številu opravljenih posegov lahko primerjali z razvito Evropo," je na novinarski konferenci dejal as. Valentin Sojar, dr. med., koordinator za transplantacijsko dejavnost v UKC Ljubljana.

14 presaditev src na milijon prebivalcev pomeni sam vrh v Evropi in svetu glede presaditev srca. Slovenski program presaditev organov je uspešen, a število transplantacij je še vedno manjše kot v zahodnih državah. Število umrlih darovalcev pri nas je z vsakim letom večje, zelo majhno pa je število bolnikov na čakalnih listah za presaditev ledvic in deloma tudi jeter.

Za uspeh presaditve je poleg organizacije in poteka ključnega pomena izbira in priprava prejemnika, izbira darovalca oz. organa, vodenje preventive in zdravljenja zavrnitvenih reakcij in okužb po presaditvi, kar izvajajo posebej usmerjene ekipe strokovnjakov.

Zlorab naj ne bi bilo

V Sloveniji je sistem transplantacijske dejavnosti urejen tako, da ne prihaja do manipulacij ali zlorab. "Prav s pomočjo delovanja Slovenija transplanta so med seboj povezane vse službe, stroke in dejavnosti; podatki pa se zbirajo v informacijskem programu Slovenijatransplanta. Tudi v tej dejavnosti se lahko pojavijo zlorabe na različnih nivojih in odgovornost za preprečitev in transparentno delovanje je na strani države oz. ustreznih strokovnih enotah," pravi prim. Danica Avsec, direktorica Zavoda Slovenija transplant.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.