Magazin > Lepota & telo
94 ogledov

Pri poškodbi oči na urgenco

petarde Shutterstock
Sami lahko oskrbite le blažje opekline, za vse preostale k zdravniku.

Kljub previdnemu ravnanju s petardami se hitro zgodi, da se resno poškodujete. "Pri petardah po navadi nastanejo opekline. Če so opekline globlje, če ni več mehurjev in je koža spremenila barvo, je vedno treba iti k zdravniku, saj se rana ne bo zacelila sama," pravi Klemen Lipovšek, zdravnik in predavatelj prve pomoči (PP) z licenco Rdečega križa. Pri tem opozarja: "Pri poškodbah oči moramo vedno takoj k zdravniku na urgenco!"

Manjše opekline ohladite

Če imate srečo v nesreči in ste si kožo le lažje opekli, lahko poškodbe oskrbite tudi sami doma. "Pri manjših opeklinah, kjer je koža pordela in nastanejo mehurji, je osnovno pravilo, da poškodovani predel hitro damo pod tekočo hladno vodo in pokrijemo s sterilno gazo," pojasnjuje Lipovšek. Če ste v dvomih, ali potrebujete zdravniško pomoč ali ne, ne omahujte in se raje napotite k zdravniku. Najpametneje pa je seveda, če razmišljate preventivno in poskrbite za pravilno uporabo petard ali se jim odpoveste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.