Magazin > Lepota & telo
233 ogledov

Pri vročinskih krčih ukrepajte hitro

otrok Shutterstock
Ko dobi otrok vročinske krče je pomembno dvoje: da ohranite mirno kri in da ukrepate hitro in pravilno.

Vročinskim krčem je podvrženih približno pet odstotkov otrok, a v večini primerov so ti kratkotrajni in ob pravilnem ukrepanju ne pustijo trajnih posledic

Mišljenje, da se vročinski krči pojavijo ob zelo visoki vročini je zmotno, saj se krči najpogosteje pojavijo na začetku bolezni, takrat, ko vročina še narašča. Krči se tako najpogosteje pojavijo pri vročini 38,5 stopinj Celzija ali manj, pogosto so tudi dedno pogojeni.

Prepoznajte jih

Pomembno je, da znake vročinskih krčev prepoznate takoj in ukrepate hitro in pravilno. Otrok ob napadu obrne oči, navidezno preneha dihati in izgubi zavest. Krči so na prvi pogled podobni epileptičnemu napadu, saj otroka stresajo ritmični krči rok in nog. Največkrat ti prizadenejo celo telo, otrok je neodziven, ustnice lahko pomodrijo.

Ukrepajte pravilno

Ko otrok doživi vročinske krče, ohranite mirno kri in ukrepajte hitro in pravilno. Prevalite ga na bok in preprečite zadušitev, otroka pa zavarujte še z blazinami. Nato začnite z ohlajanjem – pomembno je, da ohlajate celo telo, ne samo noge. To najlažje naredite tako, da otroka slečete do pleničk ali hlačk in ga ovijete v mokro brisačo. Krči morajo popustiti po minuti ali dveh, če pa se to ne zgodi, otroka takoj odpeljite v bolnišnico. Otroku vstavite tudi svečke za zbijanje vročine, a vedite, da bodo te začele delovati šele po tridesetih minutah.

Vročino pa začnite s svečkami pri tistih, ki so krče že doživeli, zbijati pravočasno – še preden ta doseže 38 stopinj Celzija. Takšnim otrokom zdravniki predpišejo tudi zdravilo, ki ga je v zadnjično odprtino potrebno iztisniti v primeru ponovitve vročinskih krčev.

Ne glede na to, ali se vročinski krči ponovijo ali ne, otroka odpeljite k zdravniku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.