Magazin > Lepota & telo
59 ogledov

Prigrizki za višje ocene

oreščki Shutterstock
V izpitnem obdobju posezite po polnozrnatih izdelkih, oreških, suhem sadju ter beljakovinah.

Letošnje izpitno obdobje se začenja, z njim pa dolge ure učenja in pisanja. Ker pogosto zmanjka časa za pripravo uravnoteženih obrokov, je to čas prigrizkov, ki pa so le redko zdravi. A ravno med učenjem je še toliko pomembneje, kaj jeste. S pravo izbiro boste namreč lahko možganom pomagali pri koncentraciji in pomnjenju, z napačno pa jim otežili delo.

Slaščice so slaba izbira

Ob upadu energije je prva misel nekaj sladkega, toda to je zelo kratkotrajna rešitev s slabimi dolgoročnimi posledicami. "Sladkorji sicer so hrana za možgane, toda obenem se inzulin v krvi ob njihovem čezmernem zaužitju prehitro dvigne in spusti, kar povzroča zaspanost in slabo koncentracijo," pravi nutricionistka Mojca Cepuš. Primernejši so kompleksni ogljikovi hidrati, ki se prebavljajo počasneje. Idealni so izdelki iz polnozrnate moke (kruh, testenine, kosmiči), rjav riž, stročnice in podobno.

Ne pozabite na beljakovine

Po mnenju nutricionistke je idealna kombinacija za učenje kombinacija kompleksnih ogljikovih hidratov, beljakovin in zdravih maščob. "Posezite po avokadovem namazu, humusu (namaz iz čičerike), fižolovi solati ali jajčni omleti, odlična kombinacija so tudi oreščki in suho sadje," svetuje Cepuševa. Gre za preproste prigrizke, ki si jih lahko pripravite tudi vnaprej in jih shranite v hladilniku za pozneje.

Nad stres z vitaminom B5

Če vas tik pred izpitom zagrabi še stres, si tudi v tem primeru lahko pomagate s pravilno izbiro živil na krožniku. Raven stresnega hormona kortizola bodo po mnenju strokovnjakinje za prehrano Marije Merljak pomagala znižati predvsem živila, ki vsebujejo vitamin B5 (to so na primer jajčni rumenjak, jetra, avokado, gobe, arašidi, orehi, sezam, jabolka, marelice, fige, pomaranče), pomembni so tudi vitamin C ter minerali magnezij, kalij, železo in kalcij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.