Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

Prihaja novo zdravljenje

Zdravljenje naj bi bilo v prihodnosti bolnikom prijaznejše. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Evropski znanstveniki so razvili novo vrsto kemoterapije.

Nizozemski znanstveniki so razvili nov postopek zdravljenja raka, ki naj bi v prihodnosti bistveno povečal uspešnost zdravljenja in zmanjšal njegove stranske učinke. Novi pristop uporablja kemoterapijo v kombinaciji z magnetno resonanco in ultrazvokom.

Zdravijo le rakave celice
Odkritje je del raziskovanja pri projektu Sonodrugs, v katerem se znanstveniki osredotočajo na uporabo ultrazvoka za natančno odmerjanje zdravil. Z novo tehnologijo tako lahko najprej natančno določijo, kje v telesu se skrivajo rakave celice, nato pa zdravijo samo ta del. To storijo tako, da v kri vbrizgajo na temperaturo občutljive liposome, ki vsebujejo na magnetni resonanci vidno barvilo in zdravilo. Ko liposomi po krvnem obtoku dosežejo rakave celice (to je vidno z magnetno resonanco), z ultra-zvočnimi valovi segrejejo liposome, da počijo in izločijo zdravila, ki se skrivajo v njih. Pri klasičnem postopku kemoterapije zdravila vbrizgajo v krvni obtok, kar pomeni, da je poleg rakavih celic poškodovanih veliko zdravih, to pa povzroči množico neprijetnih stranskih učinkov in oslabi telo. Več informacij o postopku lahko najdete na Sonodrugs.eu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.