Magazin > Lepota & telo
21339 ogledov

Prihaja rešitev za kadilce?

cigarete Shutterstock
Bomo kmalu kupovali spremenjene cigarete?

Ameriški urad za prehrano in zdravila (FDA) se bori za cigarete, ki ne bi vodile v odvisnost, kar pomeni, da bi vsebovale manj nikotina. Nikotin sicer ni edina sestavina v tobaku, ki je za telo škodljiva, povzroča pa odvisnost. V možganih namreč stuimulira izločanje adrenalina, serotonina in dopamina. Ena cigareta v povprečju vsebuje 12 mg nikotina, nikotinski obliži pa v eni uri sprostijo 1 mg nikotina.

Zdravnik pri FDA, Scott Gottlieb, pravi, da je nikotin edini "zakoniti produkt, ki ubije polovico svojih dolgoletnih uporabnikov“. V ZDA na leto zaradi kajenja umre 480 tisoč ljudi, pri nas približno 3600. Po objavi namere FDA je vrednost delnic tobačnih koncernov padla (do 19 odstotkov na dan), saj zmanjšanje vrednosti nikotina v cigaretah pomeni manjši posel, ker uporabnika cigarete ne bi več zasvojile.
Čeprav je FDA tisti, ki določa količino nikotina v cigaretah, bodo napoved zelo težko izpolnili, saj se bo proti njim boril tobačni lobi. Eden od argumentov proti boju za manjšo vsebnost nikotina je, da bi dolgoletni kadilci zaradi tega na dan pokadili več, ker bodo pokušali obdržati raven nikotina, kar pomeni, da bodo vase vsrkali več ostalih škodljivih snovi v tobaku.

Če bo FDA kljub temu uspelo, bodo spremembe verjetno zajele tudi Evropo.

 

Komentarjev 4
  • Rok Klobuchar 13:18 09.avgust 2017.

    A e-cigaret pa se kot rešitev za kadilce ne omenja? A pa vi ste resni? Cigareti z nižjo vsebnostjo nikotina so še večji strup za odvisnega in ustaljenega kadilca. Kar poguglajte, kako se je končala zgodba z "lahkimi" cigareti. In ...prikaži več NE, ne ubije kadilca nikotin, ampak KATRAN in ostali strupi, ki se sproščajo pri nepopolnem izgorevanju organskih spojin (tobak). Ne morem verjeti, kakšni pajaci ste "novinarji". Ene poštene raziskave ne morete opraviti...

  • Avatar Džoser
    Džoser 15:49 08.avgust 2017.

    Cigarete povsem prepovedati.Prodajo cigaret iz živilskih trgovin,marketov mega marketov itd,prestaviti v trafike kjer lahko prodajajo cigarete samo polnoletnim osebam,če želijo tudi po kosih kot nekoč. Vsakega najstnika ,ki ga policija zaloti z cigareto pa poslati v zavod za prevzgojo,kjer naj ...prikaži več opravlja delo,da odsluži bivanje v zavodu.Staršem,ki mu dovolijo kaditi pa vsaj pet let strogega zapora.