Magazin > Lepota & telo
233 ogledov

Prihaja test za menopavzo

Ženskam bo test, sloneč na rezultatih teheranske študije, olajšal življenje. (Fo Žurnal24 main
Prihaja test, ki vam bo razkril, kdaj lahko pričakujete menopavzo.

Začetek menopavze bo s preprostim testom kmalu mogoče napovedati že leta prej. To je pokazala študija, ki jo je na 266 ženskah, starih od 20 do 49 let, izvedla univerza za medicinske vede v Teheranu.

Merjenje ravni hormonov
Starost, pri kateri bodo ženske prešle v obdobje menopavze, znanstveniki določijo na podlagi merjenja ravni antimüllerjevega hormona (AMH) v vzorcih
krvi. Čeprav je bil vzorec žensk, vključenih v raziskavo, razmeroma majhen, so rezultati obetavni, saj so se napovedi začetka menopavze zmotile v povprečju za le nekaj mesecev.

Z gibanjem pozneje. "Ženske bodo v obdobje menopavze vstopile pozneje, če se bodo veliko gibale in zdravo prehranjevale," razkriva ginekologinja Helena Istenič.

Lažje načrtovanje družine
Tovrstne raziskave so pomembne predvsem za ugotavljanje, pri katerih ženskah se bo menopavza pojavila zgodaj. Če se to zgodi že veliko pred 40. letom, to namreč bistveno vpliva na kakovost življenja ženske, poleg tega pa seveda zatre tudi morebitno željo po naraščaju. Na podlagi teh dognanj se
bodo ženske lažje odločale, kdaj načrtovati družino, in bodo obvarovane pred neprijetnim presenečenjem, ko željo po otroku prehiti začetek menopavze. Po besedah ginekologinje Helene Istenič so ženske v Sloveniji pri vstopu v menopavzo stare okrog 51 let.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.