Magazin > Lepota & telo
9 ogledov

Pripravljeni na smuko?

smučanje Shutterstock
Neprijetnosti in poškodbe lahko v veliki meri preprečite.

Hrana: dovolj energije in vode

Smučanje ali deskanje sta športa, pri katerih se porabi veliko energije, zato je treba poskrbeti, da je telo dobi dovolj. Začeti je dobro že zjutraj z obilnejšim zajtrkom. “Najboljši je klasičen zajtrk, ki vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, denimo kosmiči z mlekom, ki jim dodate nekaj oreškov,” svetuje osebna trenerka in svetovalka za prehrano Barbara Kodrin. Po njenem mnenju je najbolje, če med smučanjem čez dan poskrbite za sprotno nadomeščanje porabljene energije in imate s seboj suhe prigrizke, kot so oreški, čokolada ali tablice s kosmiči. “Predvsem pa ne pozabite nadomeščati tekočine in ves dan veliko pijte, pa čeprav to pomeni, da se boste morali večkrat ustaviti,” poudarja Kodrinova.

Ogrevanje: vsaj od 5 do 10 minut

Za prijetnejšo smuko brez poškodb in bolečin v mišicah naslednji dan je pomembno, da se najprej dobro ogrejete. “Ogrevanju je treba nameniti vsaj pet minut, še bolje kaj več,” poudarja učiteljica smučanja Majda Kosec. Svetuje, da se sprva malo sprehodite, stečete v zasnežen hrib, nato pa dobro razmigate vse sklepe, začenši z vratom, rameni in boki. Nadaljujte z nogami, pri katerih s kroženjem in zasuki ogrejete kolke, kolena in gležnje. “Na gležnje se prepogosto pozabi, a so najpomembnejši,” pravi Koščeva. “Po ogrevanju pa je pomembna tudi prva vožnja, ki naj bo po položnem terenu, brez sunkovitih gibov, umirjena in z daljšimi zavoji,” še poudarja. Enako velja za zadnjo vožnjo, ko ste že utrujeni.

Koža: hranljiva krema z zaščito

Veter, mraz in močno višinsko sonce so smučarski sovražniki kože, zaradi katerih je ta suha, razdražena in prepogosto tudi opečena. Pred njimi se lahko zaščitite s hranljivo kremo z visokim faktorjem zaščite pred sončnimi žarki. Ne pozabite je nanesti tudi na ušesa in tiste dele obraza, ki vam jih zakrivajo očala ali kapa, kremo pa vzemite s seboj na smučišče in ob postankih obnovite nanos. Posebno izpostavljene so tudi ustnice, ki prav tako potrebujejo zaščito pred soncem, zato običajno mazilo ne bo dovolj. Pozornost je treba posvetiti tudi rokam, saj jih nimate vedno v rokavicah. Posebno previdni in skrbni bodite pri nanašanju kreme pri otrocih, saj je treba pri njih nanos obnavljati pogosteje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.